Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najžešći napadi do sad

Ukrajinski kralj žita Oleksij Vadaturskij ubijen u granatiranju Mikolajiva: "Nema sumnje da je projektil bio navođen"

Aktualno Galerija Ruski predsjednik Vladimir Putin Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini Foto: Afp Ruski predsjednik Vladimir Putin Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: DNEVNIK.hr Ruski predsjednik Vladimir Putin Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Sergei SAVOSTYANOV / SPUTNIK / AFP +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
158. je dan rata. Ukrajinska vlada naredila je obveznu evakuaciju Donecka zbog straha od velikog broja žrtava u eventualnim novim napadima. U subotu je u ruskim napadima na jugu zemlje jedna osoba poginula i šestero je ranjeno, a pogođena je i škola u Harkivu. Ukrajinci su oštro osudili i pozive na "vješanje" ili "ponižavajuću smrt" za borce iz ukrajinske pukovnije Azov.

 

  • Volodimir Zelenski naredio je obaveznu evakuaciju Donecka
  • Ukrajina tvrdi da su ubili desetke ruskih vojnika i uništili dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson
  • U ruskim napadima na jugu zemlje u subotu je jedna osoba poginula i šestero je ranjeno, a pogođena je i škola u Harkivu
Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron i Xi Jinping A oni u nikad boljim odnosima Macron i Von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju: "Zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev" David Cameron u Ukrajini "Priznali da su sudionici rata" Rusija uputila zastrašujuće upozorenje svjetskoj velesili: "Posljedice će biti katastrofalne"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

 21:00 Jedan od najbogatijih Ukrajinaca ubijen je zajedno sa suprugom u žestokom ruskom granatiranju južnog grada Mikolajiva, javlja u nedjelju BBC.

Oleksij Vadaturskij (74) i supruga Raisa poginuli su kada je projektil u noći pogodio njihov dom, rekli su mjesni dužnosnici.

Vadaturskij je bio vlasnik Nibulona, tvrtke koja se bavi izvozom žita. Dobio je nagradu Heroj Ukrajine.

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandar Senkevič rekao je da je to bilo vjerojatno najjače rusko bombardiranje do sada. Oštećeni su hotel, sportski kompleks, dvije škole i benzinska pumpa te stambene zgrade.

Mikolajiv se nalazi na glavnoj cesti prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci na Crnom moru.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je kako vjeruje da su Rusi namjerno ciljali Vadaturskija.

Mihajlo Podoljak rekao je da je jedan projektil pogodio Vadaturskijevu spavaću sobu te da "nema sumnje" da je bio navođen.

Nibulon je sagradio puno skladišta i druge infrastrukture za izvoz žita.

Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim rekao je da je Vadaturskijev doprinos razvoju poljoprivrede i brodogradnje te cijele regije bio "neprocjenjiv".

Ukrajina i Rusija, veliki izvoznici žita, potpisali su prošli tjedan u Turskoj, uz posredovanje UN-a, sporazum o nastavku izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Turska je u nedjelju rekla da bi prvi brod sa žitom trebao krenuti iz Odese u ponedjeljak ujutro.

20:30 Ukrajinska vojska je objavila da su ruske snage ispalile dva projektila na Odesu. Projektili su ispaljeni s područja Krima, navodi vojska na Telegramu. Nema izvještaja o žrtvama.

20:06 Na Trgu Francuske Republike u Zagrebu izbjegli Ukrajinci održali su prosvjed na kojemu su pozvali na osudu Rusije za koju tvrde da je teroristička zemlja. Više o tome čitajte >>OVDJE

18:15 Na društvenim mrežama je objavljen video koji navodno prikazuje šumski požar u Mikolajivu koji je izbio nakon ruskog granatiranja.

Snimku je na Twitteru podijelio i savjetnik ukrajinskog predsjednika Anton Geraščenko.

"Ogroman šumski požar bjesni u blizini Mikolajiva nakon granatiranja. Rusija ubija sva živa bića, pa tako i okoliš", napisao je Geraščenko.

 

 

17:00 Na Trgu Francuske Republike u Zagrebu započeo prosvjed koji je ukrajinska ambasada organizirala zbog pokolja ukrajinskih ratnih zarobljenika u zatvoru proruskih separatista u Olenivki.

13:30 Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu ruski predsjednik Vladimir Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom.

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratki govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hiperzvučne rakete Cirkon koje je prozvao jedinstvenima u svijetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kojeg agresora.

Nedugo prije govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane "velika pomorska sila" koja će djelovati u cijelom svijetu.

Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, "strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima", kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Rusija bi mogla primjereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim oceanima ako ne uspije djelovati diplomatskim ili ekonomskim putem, stoji u doktrini.

Putin tijekom svog govora nije spomenuo invaziju na Ukrajinu, no u dokumentu se najavljuje "opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja" u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik.

Ruska obala duga je 37.650 kilometara te se proteže od Japanskog do Bijelog mora, a uključuje i Crno more i Kaspijsko jezero.

Putin je u govoru rekao da će mornarica dobiti Cirkone "u narednim mjesecima".

"Fregata Admiral Gorškov bit će prva koja će ići na borbene zadatke s tim zastrašujućim oružjem", dodao je.

12:02 Ukrajinske vlasti poručile su u nedjelju da je ruska vojska "masovno" bombardirala južni grad Mikolajiv tijekom noći. U do sada najžešćem ruskom napadu na Mikolajiv poginuli su ukrajinski tajkun Oleksij Vadaturski i njegova supruga Raisa, potvrdio je na svom Telegram profilu Vitalij Kim iz regionalne državne uprave.

11:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

 

11:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da bi žetva ove godine mogla biti upola manja od uobičajene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Ukrajinska žetva ove godine je pod prijetnjom da bude upola manja", nego inače, napisao je Zelenskij na Twitteru.

"Naš glavni cilj - spriječiti globalnu krizu hrane uzrokovanu ruskom invazijom. Ipak, žitarice pronalaze način da se isporučuju alternativno", dodao je.

Ukrajina, ključni svjetski opskrbljivač žitaricama, bori se da svoje proizvode dovede do kupaca zbog ruske pomorske blokade ukrajinskih crnomorskih luka.

Sporazum potpisan pod vodstvom UN-a i Turske 22. srpnja predviđa siguran prolaz za brodove koji prevoze žito iz tri južne ukrajinske luke.

Govoreći u jednoj od tih luka u petak, ukrajinski ministar infrastrukture rekao je da je Ukrajina spremna započeti isporuku žitarica i da se nada da će prvi brodovi krenuti do kraja tjedna.

10:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor.

Dao je odobrenje za revidiranu pomorsku doktrinu koja uzima u obzir "promjenu geopolitičke i vojno-strateške situacije u svijetu". Predsjednik je također potpisao dekret o odobrenju zakupa brodova ruske mornarice.

Putin je poručio da će ruska mornarica dobiti hipersonične krstareće rakete Cirkon u sljedećih nekoliko mjeseci. Rekao je da će područje njihova rasporeda ovisiti o ruskim interesima.

Putin nije izravno spomenuo Ukrajinu, ali je rekao da je potpisao novu mornaričku doktrinu i reklamirao hipersonične krstareće rakete Cirkon kao jedinstvene u svijetu, prenosi The Guardian.

"Ključna stvar ovdje je sposobnost ruske mornarice. Ona je sposobna munjevitom brzinom odgovoriti svima koji odluče povrijediti naš suverenitet i slobodu", rekao je Putin.

"Fregata Admiral Gorškov bit će prva koja će ići na borbene zadatke s tim zastrašujućim oružjem", dodao je.

9:50 Rusija obilježava Dan mornarica paradom ratnih brodova na rijeci Nevi u Sankt Peterburgu. Na centralnom događaju sudjeluje ukupno 40 plovila različitih tipova i više od 3000 vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro bi trebao doći na događaj s drugim visokim dužnosnicima.

5:00 Sjedište ruske crnomorske flote u Sevastopolju je napadnuto, objavili su Rusi. Pet oosoba je ozlijeđeno.

"Prema prvim informacijama, napad je izveden dronom", rekao je guverner Mihail Razvožajev, prenosi Kommersant.

"Neidentificirani objekt uletio je u dvorište sjedišta flote, prema prvim podacima, radi se o dronu. Ozlijeđeno je pet osoba, pripadnika stožera flote. Nema poginulih. Svima je pružena pomoć”, napisao je guverner na Telegramu.

List piše kako se napad dogodio na važan dan. Sva svečana događanja u Sevastopolju su otkazana "iz sigurnosnih razloga". 

"Ujutro, ukrajinski nacionalisti odlučili su nam pokvariti Dan ruske flote" koji se slavi u Rusiji u nedjelju", dodao je Razvožajev, zatraživši od stanovnika tog grada da ne napuštaju svoje domove, "ako je moguće".

Velike svečanosti predviđene su povodom tog praznika širom Rusije, posebno pomorski mimoplov u Sankt-Peterburgu koji bi trebao pratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

To je prvi puta da ruske vlasti obavještavaju o jednom takvom napadu od početka invazije 24. veljače.

00:00 Volodimir Zelenski naredio je evakuaciju svih civila iz Donecka. 

"Što više ljudi ide sad, to će manje vremena Rusija imati za ubijanje", rekao je i sinoćnjem obraćanju. 

Što se u Ukrajini događalo dan ranije pogledajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene