Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Foto: Afp

Iznos računa za Brexit koji London mora platiti Bruxellesu procjenjuje se na 40 do 45 milijarda eura, rekao je u petak glasnogovornik Downing Streeta na upit AFP-a.


Tijekom jutra, čelnici dvaju tabora objavili su da su postigli načelan dogovor o trima prioritetnim pitanjima razlaza, ne iznoseći brojčane podatke.

Vezani članci Postavljanje stambenog kontejnera HEP će otpisati potraživanja za sva kućanstva u potresom pogođenim mjestima Boris Johnson Objavljen tekst trgovinskog sporazuma: Ovako će izgledati budući odnosi Ujedinjenog kraljevstva i Europske unije

Ovaj iznos je nešto manji od onoga koji je u listopadu zatražio predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je ocijenio da se račun kreće između 50 i 60 milijarda eura.

No on je ipak dvostruko veći od prvotnog iznosa koji je bila predložila britanska Vlada i koji je bio oko 20 milijarda eura.

"Ne možemo točno utvrditi te svote, svi će se brojevi mijenjati", rekao je u petak glavni pregovarač EU-a Michel Barnier obrazlažući zašto nije objavljen nikakav fiksni iznos.

Dogovor predviđa da Velika Britanija nastavi sudjelovati u godišnjem proračunu EU-a za 2019. i 2020. "kao da je ostala u Uniji".

Nakon tog razdoblja, London će morati podmiriti financijske obveze preuzete iz prošlih proračuna koje još nije podmirio.

Taj "ostatak za uplatu" koji čini glavninu računa za Brexit, izračunat će se 31. prosinca 2020. i uplaćivat će se postupno, kako te obveze budu dospijevale, kao što bi bilo da je Velika Britanija ostala u EU-u.

Po dogovoru, sve će se uplate obavljati u eurima. (Hina)