Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina kineskih sveučilišnih profesora dodijelila je ruskome premijeru Vladimiru Putinu 'nagradu za mir' utemeljenu po uzoru na Nobelovu nagradu kao priznanje za njegove izuzetne mirovne napore, napose njegovo protivljenje operaciji bombardiranja Libije koju je vodio NATO.


Među kandidatima za 'mirovnu nagradu Konfucije' bili su i njemačka kancelarka Angela Merkel te Yuan Longping, otac kineskog hibrida riže.

Godine 2010., dotad nepoznata kineska udruga dodijelila je nagradu Konfucije bivšem tajvanskom potpredsjedniku Lienu Chanu upravo uoči dodjele Nobelove nagrade za mir kineskome disidentu Liu Xiaobou, koji je u kineskom zatvoru i nije bio pušten na svečanost dodjele.

Norveški Odbor je tadašnju kinesku incijativu nazvao 'patetičnom'. Kineski odbor za dodjelu nagrade Konfucije obrazložio je svoju odluku riječima da je 'Putinovo ovogodišnje djelovanje na očuvanju mira izuzetno', jer se 'Putin suprotstavio ideji da NATO bombardira Libiju'.

Nagrada će dobitniku biti uručena 9. prosinca u Pekingu uoči dodjele Nobelove nagrade za mir, koju primaju Liberijke Ellen Johnson Sirleaf i Leymah Gbowee te Jemenka Tawakkul Karman.

Kineska udruga isprva je nijekala povezanost s vladom da bi je kasnije priznala. Nobelova nagrada za mir previše se odmaknula od mira, a 'zapadne vrijednosti nisu savršene te im je potrebna alternativa', objasnio je član kineske udruge, pjesnik Qiao Damo. (Hina)

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija" Zoran Milanović Milanović: ''Hrvatska diplomacija morat će iskopati zašto postoji tolika opstrukcija prema Daytonu. Neki očito imaju kreativne planove s BiH"