Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin optužio SAD da pomažu Gruziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski čelnici, predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin, u ponedjeljak su kritizirali Zapad optuživši ga da je zamijenio agresora sa žrtvom u tumačenju sukoba oko Južne Osetije, u kojoj bi trebalo uspostaviti Misiju OESS-a.

Medvedev je priopćenjem iz Kremlja pozvao na uspostavu misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) na prostoru Južne Osetije, zbog 'humanitarne katastrofe' nakon 'gruzijske agresije' na tu pokrajinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Merkel potvrdila pravo Gruzije na teritorijalni integritet Slika nije dostupna Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije

Ruski predsjednik je to rekao nakon telefonskog razvora s finskom predsjednicom Tarjom Halonen čija zemlja trenutačno predsjeda OESS-om, javlja agencija AFP.

U izjavi za televiziju on je pak naglasio da Rusija neće biti 'pasivni promatrač' stanja na Kavkazu, te je izravno kritizirao Zapad upozorivši ga neka ne ponavlja pogrešku iz 1938. kada je sklopio Muenchenski sporazum s nacističkom Njemačkom i pomirljivim pristupom prema 'agresoru' doveo do 'tragedije'.

Zapad je zamijenio stvarne agresore sa žrtvama, rekao je pak premijer Putin na državnoj televiziji u govoru vladinim dužnosnicima, javlja Reuters.

Putin je posebice prozvao Sjedinjene Države rekavši da se mentalitet nekih američkih političara još nije promijenio od Hladnog rata.

'Sramota je da nam neki od naših partnera ne pomažu, već nas sputavaju', rekao je Putin i dodao da misli na američko 'prebacivanje gruzijskog kontingenta iz Iraka vojnim zrakoplovima u zonu sukoba'.

'Razina tog cinizma je zapanjujuća - pokušaj da se bijelo prikaže crnim, a crno bijelim i da se žrtve agresije prikažu kao agresori a odgovornost za posljedice agresije prebaci na žrtve', rekao je Putin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene