Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel potvrdila pravo Gruzije na teritorijalni integritet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da Gruzija ima pravo na očuvanje teritorijalnog integriteta, nešto prije nego što je ruski predsjednik Dmitri Medvedev odlučio priznati dvije odmetnute republike.

"Smatramo da priznanje Južne Osetije i Abhazije nije u skaldu s međunarodnim pravom", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Talinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duma poziva da se razmotri priznanje Abhazije i Južne Osetije Slika nije dostupna Južna Osetija traži priznanje poput Kosova

Ona je naglasila da je načelo teritorijalnog integriteta temelj međunarodnih odnosa, do kojeg jako drži Europska unija.

Merkel je to izjavila nešto prije objave da je Dmitri Medvedev odlučio priznati Južnu Osetiju i Abhaziju na sastanku ruskog vijeća sigurnosti u Sočiju.

Merkel je naglasila da je plan u šest točaka koji je predložila u Francuska, koja sada predsjeda EU, treba što prije biti pokrenut. On se odnosi posebice na povlačenje ruskih snaga iz luke Poti. Dodala je da podržava ideju da što više međunarodnih promatrača dođe u regiju.

Njemačka kancelarka je dodala da je podrška Gruziji biti jedna od središnjih točaka izvanrednog europskog vijeća u ponedjeljak u Bruxellesu. Ona je spominjala pomoć EU obnovi mjesta koje je ruska vojska uništila u Gruziji.

Njezin estonski kolega Andrus Ansip je tražio da NATO što prije Gruziji da status kandidata kao i Ukrajini.

On je također tražio da svaki kontakt s Rusijom bude obustavljen uočekivanju da u potpunosti bude primjenjen plan u šest točaka. Estonija, bivša republika SSSR-a poput Gruzije, jedan od najvjernijih saveznika predsjednika Mihaila Saakašvilija.

Njemačka kancelarka se u utorak nalazi u posjetu Estoniji na razgovorima s premijerom i predsjednikom Toomasa Jendirka Ilvesa. Poslijepodne će otići u Vilnius na sastanak s predsjednikom Valdasom Adamkusom i premijerom Gediminasom Kirkilasom.

Reakcije na rusko priznanje Abhazije i Južne Osetije

Europska komisija podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije, ali podržava i dalje ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), objavljeno je u Bruxellesu u utorak nakon odluke ruske vlade da prizna neovisnost dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), koja okuplja 56 zemalja, nazvala je ruski potez kršenjem temeljnih načela OESS-a, dok su Francuska, predsjedateljica Europskom unijom i Sjedinjene Države izrazile žaljenje, a članice EU pojedinačnim izjavama osudile potez Moskve.

Predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je u utorak odluke o priznanju dviju gruzijskih pokrajina nakon što su to dan ranije od njega zatražila oba doma ruskog parlamenta, te pozvao druge zemlje da slijede primjer Rusije.

"Sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju teritorijalnu cjelovitost i pun suverenitet Gruzije. To je naše stajalište i pri njemu ostajemo", rekao je glasnogovornik Europske komisije u Bruxellesu.

"Naša potpora pristupu Rusije u WTO i naše uvjerenje da je njoj ondje mjesto nisu se promijenile", rekao je u Bruxellesu Peter Power, glasnogovornik EK zadužen za trgovinska pitanja.

"Kao veliko gospodarstvo koje nije u WTO-u, ona mora pojačati napore da se pridruži", dodao je Power.

Pregovori EU s Rusijom oko WTO-a mjesecima zapinju oko pitanja poreza na izvoz drva.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sazvao je za 1. rujna u Bruxellesu izvanredni europski summit na temu Gruzije i odnosa EU i Rusije nakon sukoba u Kavkazu.

"Držimo to žalosnom odlukom i podsjećamo da podržavamo teritorijalnu cjelovitost Gruzije", izjavio je pak glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevalier.

Alexander Stubb, trenutačni predsjedatelj OESS-a rekao je da "Rusija slijediti načela OESS-a i poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Gruzije. Rusija mora odmah povući svoje vojnike iz Gruzije i primijeniti sporazum o prekidu vatre", a međunarodna zajednica ne može prihvatiti jednostrano proglašenje tampon zona.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u posjetu Baltičkim zemljama, oštro je kritizirala odluku kao "apsolutno neprihvatljivu", te naglasila da će "Gruzija i Ukrajina postati članice NATO-a"-

Suradnja EU i Rusije mora biti uvjetovana poštivanjem ljudskih prava, demokratskih načela i međunarodnog prava, rekla je Merkel, ali je istaknula da ne želi prekinuti dijalog NATO-a i Rusije.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je u posjetu palestinskom čelništvu na Zapadnoj obali, izrazila je "žaljenje" zbog odluke ruskog predsjednika.

Britanija je odbacila potez Moskve kao odluku protivnu rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, koja ne pridonosi miru na Kavkazu.

"Kategorički to odbacujemo i potvrđujemo gruzijski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost", rekla je glasnogovornica Foreign Officea.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bild napisao je odmah na svome blogu da je rusko priznanje "svjesno i jasno kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela o stabilnosti u Europi".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene