Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tri desetljeća

Putin mu šalje moćno nuklearno oružje, a on poslao zlokobnu izjavu: "Ne bih oklijevao!"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da neće oklijevati narediti uporabu ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji u slučaju agresije na njegovu zemlju.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je planove za raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednoj Bjelorusiji, ruskom savezniku. Iako je Putin naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad spomenutim naoružanjem, Lukašenkova izjava sugerira upravo suprotno.

"Ne daj bože da danas moram donijeti odluku o uporabi tog oružja, ali ne bih oklijevao u slučaju agresije", rekao je Lukašenko. Rusija još nije komentirala njegove izjave, piše AP.

Bjelorusija je počela dobivati ​​taktičko nuklearno oružje od Rusije, rekao je Lukašenko ruskoj državnoj televiziji, dodajući da njegova zemlja preuzima isporuku oružja, za koje je rekao da su neka od njih tri puta snažnija od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - 3 Pripreme pri kraju Sastali se Putin i Lukašenko, ruski vođa objavio kad će u Bjelorusiju prebaciti nuklearno oružje

Lukašenko je naglasio da je tražio od Putina da postavi rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji i dodao da je takav korak neophodan kako bi se spriječila potencijalna agresija.

"Vjerujem da se nitko ne bi želio sukobiti sa zemljom koja ima takvo oružje. To je oružje odvraćanja", rekao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko "Vrlo jednostavno" Lukašenko se kiti tuđim perjem: "Treba ući u uniju Rusije i Bjelorusije, bit će nuklearnog oružja za sve"

Putin je u petak najavio svoj plan za premještanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji. Rekao je da će pripreme za ključne objekte biti završene 7. i 8. srpnja, a zatim će početi preseljenje, a to je priopćeno nakon sastanka sa Lukašenkom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Briga za zdravlje Je li Lukašenko bolestan? Objavljena njegova prva fotografija nakon tjedan dana, ima zavoj

Ako se plan Moskve ostvari, Bjelorusija će imati nuklearno oružje prvi put od 1990-ih, s obzirom na to da ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene