Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi slučaj virusa H1N1 u srijedu je otkriven u Rumunjskoj, u 30-godišnje žene koja je prošli tjedan doputovala iz New Yorka, a s prvim slučajem gripe izazvane tim virusom suočila se i mala azijska država Singapur, prenose agencije.


Rumunjska se službeno upisala na popis zemalja koje su identificirale slučaj zaraze virusom H1N1', rekao je u srijedu ministar zdravstva Ion Bazac. Žena, koja živi u Sjedinjenim Državama, doputovala je prošli tjedan u Rumunjsku i hospitalizirana je zbog zaraze, a u bolnici su i tri njezina rođaka iz Bukurešta.

>> Prvi slučaj svinjske gripe u UA Emiratima

Vezani članci Gripa, Ilustracija Ipak nije nestala: U Splitu zabilježena prva dva slučaja gripe Slika nije dostupna Potvrđena prva žrtva gripe u Istri

I Singapur je u srijedu potvrdio svoj prvi slučaj zaraze virusom H1N1, u 22-godišnje Singapurke koja je stavljena u karantenu u bolnici, objavile su zdravstvene vlasti. Ta je žena doputovala iz New Yorka u utorak ujutro, no u zračnoj luci nisu identificirali zarazu jer putnica u to vrijeme nije pokazivala simptome gripe.

Zbog toga će u kućnu karantenu biti stavljeno oko 60 osoba, uglavnom Singapuraca koji su putovali istim letom i sjedili blizu pacijentice, dodala je vlada u priopćenju. Singapurska financijska tržišta zasad nisu reagirala na vijest o prvome oboljenju izazvanom virusom H1N1.

U Australijii se udvostručio broj oboljelih

Australci su upozoreni u srijedu da mogu očekivati znatan porast slučajeva oboljelih od virusa gripe H1N1 pošto se tijekom noći više nego nego udvostručio broj potvrđenih slučajeva. Broj potvrđenih slučajeva H1N1 porastao je s 25 u utorak na 66 u srijedu, a vlasti upozoravaju da se očekuje nastavak takvog naglog rasta.

Jodi McKay, ministrica turizma Novog Južnog Walesa, najnaseljenije australske države, dragovoljno je otišla u karantenu zbog bojazni da se zarazila virusom H1N1 na letu iz Los Angelesa za Sydney u nedjelju, iako zasad nema nikakve simptome. Šestero putnika s tog leta do srijede je bilo pozitivno na taj virus. (Hina)