Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Epidemija antraksa u Sibiru uzela je svoju prvu žrtvu.


Dvanaestogodišnji dječak s ruskog poluotoka Yamal u Sibiru prva je žrtva smrtonosne infekcije antraksom.

Njegova baka preminula je dan ranije, ali nije još utvrđen točan uzrok. I dječak i baka pripadnici su nomada koji uzgajaju sobove od kojih je i krenula epidemija antraksa, odnosno bolesti crnog prišta. Sa zaraženog područja do sada su hospitalizirane 72 osobe, među kojima je 41 dijete. Bolest je do sada utvrđena kod osam osoba, piše Siberian Times.

Inače, bolest antraksa je rijetko smrtonosna za ljude ukoliko je pod liječničkim nadzorom. Područje na kojem se pojavila epidemija je evakuirano, a uginulo je gotovo 2500 sobova. Oko 4500 životinja je cijepljeno, no na zaraženom području ima ih preko 40 tisuća.

Vezani članci Izgorjela zgrada u Sibiru - 1 Izgorjela zgrada sa sezonskim radnicima, pronađeno jedanaest tijela: "Nije bila predviđena da u njoj žive ljudi" Ruska vojska u Sibiru, ilustracija (Foto: AFP) Ruski vojnik imao živčani slom pa ubio osmero kolega i ranio dvojicu

Rusija je na područje Yamala poslala helikoptere te 200 osoba koje bi trebale pomoći u sprječavanju širenja epidemije.

Ovo je prva pojava epidemije antraksa u Rusiji od 1941. godine. Stručnjaci smatraju kako je zbog iznimno toplog vremena došlo do topljenja dijela permafrosta u kojem se nalaze ostaci životinja pokopanih prije 70-ak godina koje su uginule od antraksa. Bakterija antraksa može mirovati desetljećima ili čak stoljećima u obliku spora koje je vrlo teško iskorijeniti te su najopasnije ukoliko se udahnu.