Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZBUNA U SIBIRU

Rusija poslala avione i specijalne jedinice za borbu protiv epidemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vojska pokušava spriječiti širenje epidemije antraksa u Sibiru.

Bolest crnog prišta u pokrajini Yamal u Sibiru ubila je 1500 sobova koji tamošnje stanovništvo uzgaja kao stoku. Ruske zračne snage pretražuju područje koje je pogođeno epidemijom, a također su dopremili 200 osoba te 30 vozila koji bi trebali dekontaminirati područje i ukloniti životinjske lešine kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Područje je zatvoreno, a 12 obitelji zajedno sa životinjama je evakuirano. Od 63 osobe 40 ih je, većinom djece, u bolnici, preventivno.

Antraks
može biti vrlo smrtonosan ako se ne liječi, no rijetko je smrtonosan ukoliko je pod nadzorom. Ovo je prva epidemija crnog prišta od 1941. godine i vjerojatni uzrok su neuobičajeno visoke temperature. Prosjek za srpanj inače je 17 stupnjeva, a ovog je mjeseca izmjereno i 35!

Stručnjaci smatraju kako je zbog iznimno toplog vremena došlo do topljenja dijela permafrosta u kojem se nalaze ostaci životinja pokopanih prije 70-ak godina koje su uginule od antraksa. Bakterija antraksa može mirovati desetljećima ili čak stoljećima u obliku spora koje je vrlo teško iskorijeniti te su najopasnije ukoliko se udahnu. Zbog toga se antraks koristi i kao biološko oružje, piše RT.
 

Pročitajte i ovo Arktik zastrašujuć scenarij Nova prijetnja čovječanstvu stiže sa sjevera? Mogla bi nam se dogoditi pandemija zombi virusa Ilustracija Teške kliničke slike Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene