445068
445068
445068
445068
445068

Rusija poslala avione i specijalne jedinice za borbu protiv epidemije

  • , 31.07.2016., 14:06
  • Autor:
  • komentara

Ruska vojska pokušava spriječiti širenje epidemije antraksa u Sibiru.

 
 
 
 
Specijalne jedinice za borbu s antraksom, arhiva (Getty Images)
Specijalne jedinice za borbu s antraksom, arhiva (Getty Images)

Bolest crnog prišta u pokrajini Yamal u Sibiru ubila je 1500 sobova koji tamošnje stanovništvo uzgaja kao stoku. Ruske zračne snage pretražuju područje koje je pogođeno epidemijom, a također su dopremili 200 osoba te 30 vozila koji bi trebali dekontaminirati područje i ukloniti životinjske lešine kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Područje je zatvoreno, a 12 obitelji zajedno sa životinjama je evakuirano. Od 63 osobe 40 ih je, većinom djece, u bolnici, preventivno.

Antraks
može biti vrlo smrtonosan ako se ne liječi, no rijetko je smrtonosan ukoliko je pod nadzorom. Ovo je prva epidemija crnog prišta od 1941. godine i vjerojatni uzrok su neuobičajeno visoke temperature. Prosjek za srpanj inače je 17 stupnjeva, a ovog je mjeseca izmjereno i 35!

Stručnjaci smatraju kako je zbog iznimno toplog vremena došlo do topljenja dijela permafrosta u kojem se nalaze ostaci životinja pokopanih prije 70-ak godina koje su uginule od antraksa. Bakterija antraksa može mirovati desetljećima ili čak stoljećima u obliku spora koje je vrlo teško iskorijeniti te su najopasnije ukoliko se udahnu. Zbog toga se antraks koristi i kao biološko oružje, piše RT.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se