Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeni Arapski Emirati Foto: Getty Images

Službeni vikend u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mijenja se na subotu i nedjelju kako bi se olakšalo poslovanje sa zapadnim zemljama, priopćilo je čelništvo te zemlje Perzijskog zaljeva.


Od 2006. godine službeni vikend je obuhvaćao petak i subotu, kao i u ostalim zemljama Bliskog istoka koje su većinski muslimanske.

Novi radni tjedan od ponedjeljka do petka stupa na snagu u siječnju. Vladina tijela će također usvojiti novi raspored od četiri i pol radna dana u tjednu. U petak će se, naime, raditi pola radnog vremena, tj. četiri sata.

Službena novinska agencija WAM ističe da je UAE prva država na svijetu koja skraćuje radni tjedan.

Ta odluka ima za cilj ne samo osnažiti gospodarsku konkurentnost zemlje već i uravnotežiti posao s osobnim životom.

"UAE će biti bolje usklađena s globalnim tržištima, olakšat će financijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zapadnim zemljama i omogućiti jače poslovne veze multinacionalnim kompanijama sa sjedištem u UAE", piše WAM.

Zaposlenici u uredu, ilustracija (Foto: Getty) Njezin je potez izazvao pravu buru u javnosti: "Imam sreću da imam super suradnike, firma nisam ja"
E-cigareta, zamjena za klasičnu cigaretu, ilustracija Nogometni trener u Dubaiju osuđen na 25 godina zbog tvari legalne i u Hrvatskoj: "Zbog toga ne zaslužuje izgubiti cijeli život"

Odluka stiže u vrijeme kada Saudijska Arabija također nastoji privući međunarodne tvrtke da otvore regionalna središta u Rijadu. Dio je to plana kraljevine da diversificira gospodarstvo utemeljeno na nafti te otvori zemlju turizmu i investicijama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju