Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Renata Šeperić Petak

Njezin je potez izazvao pravu buru u javnosti: "Imam sreću da imam super suradnike, firma nisam ja"

Zaposlenici u uredu, ilustracija (Foto: Getty)
Zaposlenici u uredu, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty
"Nisam vam ja tu ništa posebno pametna, to rade sve normalne firme, naravno, sukladno svojim organizacijskim sposobnostima. Imam tu sreću da imam super suradnike, firma nisam ja", rekla je Renata Šeperić Petak.

Objava zagrebačke poduzetnice Renate Šeperić Petak kako će svojim zaposlenicima skratiti radni tjedan na četiri dana izazvala je velik interes javnosti. Novu će organizaciju provoditi probno tijekom šest mjeseci, kada će se zaposlenici rotirati u četverodnevnom radu. Ovim smo povodom s gospođom Šeperić Petak razgovarali o njenoj inicijativi.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Slika nije dostupna RAVNOTEŽA I KONKURENTNOST Prva država u svijetu koja stvarno skraćuje radni tjedan: Promijenili i dane vikenda

"Nisam vam ja tu ništa posebno pametna, to rade sve normalne firme, naravno, sukladno svojim organizacijskim sposobnostima. Imam tu sreću da imam super suradnike, firma nisam ja", rekla je Šeperić Petak.

"Ne mogu svi na isti način izaći na kraj sa stresom"

Na pitanje kako je došla na ideju o četverodnevnom radnom tjednu odgovara: "Kad imamo natječaje i prijave radimo dugo i puno sati. S obzirom da sam ja najstarija u firmi, vidim da ne mogu svi na isti način izaći na kraj sa stresom koji doživljavaju na poslu i u privatnom životu.

Zato sam im prije godišnjeg odmora rekla da razmisle bi li im to bilo OK ili ne - ja ću provjeriti pravnu osnovu, a oni da vide zanima li ih to uopće, je li im to provedivo. Kad smo se vratili s godišnjeg - mi vam na godišnji idemo kolektivno, u osmom mjesecu - dogovorili smo se i utvrdili datum kad s time krećemo.

Oni su se među sobom dogovorili da će se rotirati abecednim redom, po prezimenu, i sad ćemo šest mjeseci to pilotirati, na način da će svaki tjedan jedan zaposlenik četiri dana u tjednu raditi po 10 sati. I to je tih 40 sati koje oni moraju imati. Sami potom odabiru hoće li biti slobodni petak, subotu i nedjelju, ili će vikend spojiti s ponedjeljkom".

Nadalje, pojašnjava, "imamo i zaposlenike koji ne žive u Zagrebu, već na posao putuju po sat, sat i pol. Oni kad dođu doma više nemaju dovoljno vremena da obave sve svoje privatne stvari". Istaknula je i kako izmjenom rasporeda rada sve ostaje isto - plaća i dani godišnjeg odmora.

"Nije mi bitno da sjedite ovdje osam sati"

"Ako se to pokaže OK, onda bismo svi radili četiri dana u tjednu, odnosno ne bismo radili petkom. To nam je cilj svih ciljeva. Ako uspijemo, bit će nam jako drago. Kad bi ova rotacija bila cijele godine, ispada da bi svaki zaposlenik, uz godišnji i sve ostalo, imao pravo na 6-7 produženih vikenda.

"Vani to firme rade najnormalnije. Meni nije bitno sjedite li vi ovdje osam sati, bitna mi je kvaliteta obavljenog posla. Bitno je da se posao napravi", rekla je Šeperić Petak.

"Ponekad ja ni plaćom ne mogu dovoljno nagraditi ljude, ni plaća više nije dovoljna za napore koje ljudi ulažu", istaknula je. "Sigurno ne mogu spasiti svijet, ali kad bi svatko malo ovako 'počistio' oko sebe, dao mali napor..."

Dodala je na kraju kako ju je iznenadio interes javnosti, a sve ju je to malo i rastužilo. "Jer ako je ovaj naš mali interni proces, koji čak nema ni nekakav utjecaj na proračun ni na išta, sve ostaje isto, ako smo mi nekakvo malo svjetlo, onda mislim da trebamo ostati u tunelu."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene