Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nećemo plaćati vašu krizu'

U Europi počeo tjedan prosvjeda zbog summita G20

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u subotu na ulicama gradova Velike Britanije, Francuske i Njemačke izražavajući prosvjed zbog globalne ekonomske krize i pozivajući svjetske čelnike da se na summitu zemalja članica skupine G20 koji će se idući tjedan održati u Londonu, počnu boriti protiv klimatskih promjena, da počnu djelovati protiv siromaštva te da počnu otvarati radna mjesta.

Izvikujući 'Oporezujte bogate, neka plate', prosvjednici u Londonu istodobno su isticali transparente na kojima je pisalo 'Narod ispred profita'. U glavnome britanskom gradu u četvrtak će se okupiti čelnici 20 gospodarski najmoćnijih zemalja. Raspravljat će o tomu na koji način bolje regulirati financijska tržišta, o milijardama dolara stimulativnih mjera te kreditima namijenjenim međunarodnoj trgovini koji će pomoći da se svjetska ekonomija oporavi od najteže recesije nakon one koja se dogodila tridesetih godina.

Pročitajte i ovo Mohammed bin Salman držao se po strani (Foto: AFP) Hladan doček Samo je s Putinom prijatelj: Prijestolonasljednik se na summitu G20 držao po strani, lideri mu ne vjeruju Slika nije dostupna nakon pet mjeseci Prikupili 10 terabajta materijala: Njemačka policija kreće u lov na prosvjednike iz Hamburga


U Berlinu se iz istoga razloga okupilo oko 10.000 prosvjednika, a oko 9.000 bilo ih je u financijskom središtu Njemačke Frankfurtu. U središtu Pariza nekoliko stotina prosvjednika demonstriralo je pod sloganom 'Nećemo plaćati njihovu krizu'. Načelnik londonske Metropolitan Police Simon O'Brien izjavio je kako do podneva nije bilo uhićenja u Londonu, gdje se okupilo najviše prosvjednika. Također je kazao kako će osiguranje summita u četvrtak biti jedan od najvećih izazova u povijesti londonske policije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene