Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u subotu na ulicama gradova Velike Britanije, Francuske i Njemačke izražavajući prosvjed zbog globalne ekonomske krize i pozivajući svjetske čelnike da se na summitu zemalja članica skupine G20 koji će se idući tjedan održati u Londonu, počnu boriti protiv klimatskih promjena, da počnu djelovati protiv siromaštva te da počnu otvarati radna mjesta.


Izvikujući 'Oporezujte bogate, neka plate', prosvjednici u Londonu istodobno su isticali transparente na kojima je pisalo 'Narod ispred profita'. U glavnome britanskom gradu u četvrtak će se okupiti čelnici 20 gospodarski najmoćnijih zemalja. Raspravljat će o tomu na koji način bolje regulirati financijska tržišta, o milijardama dolara stimulativnih mjera te kreditima namijenjenim međunarodnoj trgovini koji će pomoći da se svjetska ekonomija oporavi od najteže recesije nakon one koja se dogodila tridesetih godina.


U Berlinu se iz istoga razloga okupilo oko 10.000 prosvjednika, a oko 9.000 bilo ih je u financijskom središtu Njemačke Frankfurtu. U središtu Pariza nekoliko stotina prosvjednika demonstriralo je pod sloganom 'Nećemo plaćati njihovu krizu'. Načelnik londonske Metropolitan Police Simon O'Brien izjavio je kako do podneva nije bilo uhićenja u Londonu, gdje se okupilo najviše prosvjednika. Također je kazao kako će osiguranje summita u četvrtak biti jedan od najvećih izazova u povijesti londonske policije.

Vezani članci Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Vučić se posvađao s albanskim novinarima u Berlinu: "Svi s Kosova govorite srpski. Jedino ja nisam naučio albanski" Mohammed bin Salman držao se po strani (Foto: AFP) Samo je s Putinom prijatelj: Prijestolonasljednik se na summitu G20 držao po strani, lideri mu ne vjeruju