Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turski premijer ne popušta:

'Ako ovo zovete bahatošću, žalim, ali ovaj se Tayyip Erdogan neće promijeniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Erdogan ne popušta pod pritiskom desetaka tisuća prosvjednika koji pozivaju na njegovu ostavku.

Turska policija za suzbijanje nereda upotrijebila je suzavac i vodene topove u borbi protiv prosvjednika za nadzor nad istanbulskim Trgom Taksim u utorak navečer nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zatražio da odmah prestanu 10-dnevni prosvjedi.

Guverner Istanbula rekao je da će policija nastaviti operacije protiv prosvjednika na trgu Taksim noću i danju sve dok ne ukloni prosvjednike i pozvao je ljude da se drže podalje zbog vlastite sigurnosti.

'Nastavit ćemo naše mjere neprestance, danju ili noću, sve dok marginalni elementi ne budu uklonjeni i trg otvoren narodu', rekao je guverner Huseyin Avni Mutlu u kratkoj izjavi za televiziju.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

>> Taksim u plamenu: Novi sukobi policije i prosvjednika

Trg Taksim u središtu je prosvjeda protiv premijera Erdogana kojega prosvjednici optužuju za autoritarnu vladavinu nakon 10 godina na vlasti i tri izborne pobjede.

Policija je ispalila plotune spremnika sa suzavcem u gomilu od tisuća ljudi otjeravši ih u pokrajnje ulice i obližnje hotele. Vodeni topovi zalili su trg ciljajući one pod maskama koji su bacali kamenje. Postupno su se mnogi od njih počeli vraćati nazad na trg nakon što se policija povukla te se okupili oko vatri od zapaljenih otpadaka.

Erdogan je ranije pozvao prosvjednike da ne dolaze na Taksim, središte prosvjeda koje je potaknuo nasilni policijski udar na skup protiv izgradnje u malom parku Gezi na ovom trgu.

Erdogan, koji niječe optužbe za autoritarno vladanje, kaže kako neće popustiti.

'Kažu da je premijer bahat. Pa što će se dogoditi ovdje? Treba li da kleknemo pred ovima?', rekao je Erdogan dok je počinjala akcija za raščišćavanje trga.

'Ako ovo zovete bahatošću, žalim, ali ovaj se Tayyip Erdogan neće promijeniti', rekao je on na sastanku kluba zastupnika svoje stranke Pravde i razvitka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene