Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne slabi pokret protiv Erdogana

Turska: Tisuće odlučnih prosvjednika ponovno na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće ljudi ponovo su u subotu izašle na ulice u Turskoj prkoseći opetovanim pozivima premijera Recepa Tayyipa Erdogana na trenutačni prekid prosvjeda koji traju već devet dana u toj zemlji.

I dalje jednako odlučne tisuće prosvjednika su zauzele Trg Taksim i sada već slavni park Gezi, čija je najavljena urbanizacija pokrenula najtežu političku krizu od stupanja na vlast islamsko-konzervativne vlade u Turskoj 2002. Prosvjednici premijera optužuju da želi islamizirati tursko društvo.

Nakon kritika u zemlji i inozemstvu zbog brutalnosti kojom je policija suzbijala prosvjede, Erdogan je blago stišao ton u petak prema prosvjednicima koje je često nazivao vandalima i ekstremistima.

"Mi se protivimo nasilju, vandalizmu i akcijama koje ugrožavaju druge u ime sloboda", rekao je na međunarodnom forumu u Istanbulu i dodao "da otvorena srca dočekuju one koji dolaze s demokratskim zahtjevima".

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i njemačka kancelarka Angela Merkel su ukazali na policijske brutalnosti protiv prosvjednika, a turski premijer im je odvratio da se zapadne zemlje rukovode sustavom dvostrukih mjera.

Pročitajte i ovo Požar u istanbulskom noćnom klubu U centru Istanbula VIDEO Užas u noćnom klubu: U strašnom požaru poginulo 29 ljudi, pet osoba privedeno Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija

>> Erdogan protiv saveznika: A kako se Amerika odnosila prema Occupy prosvjedima?

"U bilo kojoj zemlji Europe u nasilnim prosvjedima, prosvjednici trpe i oštriju represiju", rekao je i naveo je primjere Grčke, Francuske i Njemačke.

Prema posljednjim podacima sindikata turskih liječnika u prosvjedu su smrtno stradala dvojica prosvjednika i jedan policajac a ozlijeđeno je 4.785 ljudi.

U gesti pomirenja gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas je rekao da je spreman promijeniti urbani plan gradnje trgovačkog centra ili hotela koji je pokrenuo prosvjede, ali je istaknuo da ostaje pri rekonstrukciji vojarne iz otomanskog razdoblja i podsjetio da se radi o izbornom obećanju.

Premijer od početka poslijepodneva predsjeda redovnim sastancima vodećih instanci njegove Stranke pravde i razvoja, koji su iznimno organizirani u Istanbulu. Kasnije bi trebao razgovarati s predsjednikom parlamenta Cemilom Cicekom.

Erdogan je iskoristio svoj povratak iz Magreba za demostraciju moći i podrške koju mu i dalje daje veliki dio stanovništva.

U New Yorku je za nedjelju predviđena manifestacija podrške prosvjednom pokretu u Turskoj. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene