Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Španjolaca okupile su se nakratko u središtu Madrida na poziv političke klase i sindikata kako bi osudile ubojstvo španjolskog policajca u subotu u Capretonu, na jugozapadu Francuske.


Uzvici "Zapatero daj ostavku" i "Zapatero gdje si" čuli su iz prvih redova okupljenog mnoštva, na račun predsjednika španjolske socijalističke vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera koji nije došao, sukladno svojoj odluci da ne sudjeluje ni na jednom skupu.

Vezani članci Slika nije dostupna ETA prijeti da će nastaviti udarima na Španjolsku Slika nije dostupna ETA priprema nove atentate

Mnoštvo se kasnije ipak stišalo i dvije minute je ostalo u šutnji ispred velike pozornice postavljene na Porte d'Alcali, na ulazu u park Retiro, gdje se na velikom bijelom transparentu mogao pročitati slogan ovog skupa: "Za slobodu, za poraz ETA-e".

Mnogi španjolski politički čelnici iz desnice i iz ljevice
sudjelovali su na skupu koji je trebao pokazati ponovno političko jedinstvo u borbi s ETA-om, na kojemu je pročitana kratka obavijest zastupnika u parlamentu koji su pozvali na jedinstvo svih demokrata u zemlji u suzbijanju terorizma.

Riječ je o prvom prosvjednom skupu protiv ETA-e održanom u
Španjolskoj nakon dolaska Zapatera na vlast u proljeće 2004.