Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednosatno okupljanje

Prosvjed u Mostaru mirno završio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljeni prosvjedni skup u ponedjeljak u Mostaru, na kojemu su prosvjednici po prvi put nakon nedavnog nasilja istaknuli zahtjeve za ostavkama predstavnika vlasti te za oslobađanjem privedenih nasilnika, mirno je završio rano poslijepodne nakon jednosatnog okupljanja nekoliko stotina ljudi u središtu grada.

Najveći broj sudionika stigao je na prosvjed iz istočnog, većinski bošnjačkog dijela grada na središnji gradski Španjolski trg, gdje je bilo raspoređeno više policijskih ophodnji i pripadnika specijalne policije. Istodobno je s druge strane trga više desetaka osoba iz zapadnog, hrvatskog dijela Mostara promatralo održavanje skupa.

Pročitajte i ovo Objavljena je snimka miniranja kamenoloma zbog kojeg je došlo do odrona miniranje kamenoloma VIDEO Pogledajte snimku zastrašujućeg odrona kod Mostara: Odnio je tri automobila Odron kod Mostara nema struje VIDEO Užas kod Mostara: Tri automobila propala u jezero nakon odrona

Prosvjednici su na plakatima i u porukama istaknuli zahtjeve za ostavkama dužnosnika općinskih struktura, županijskih i federalne vlade, članova Predsjedništva, tražeći uspostavu nestranačkih vlada, kao i amnestiju za uhićene nasilnike te obustavu kaznenih prijava i procesuiranja.

Sarajevo: Zaposlenici napustili zgradu Predsjedništva BiH

Policija je, unatoč ranijoj odluci o zabrani prosvjeda, ipak dopustila održavanje mirnog okupljanja. Tijekom dana lokalni mediji su objavili kako su nasilni prosvjednici navodno bili spremni spaliti zgrade Općinskoga suda u središnjem gradskom dijelu kao i poduzeća Elektroprivrede BiH. Nedaleko tih zgrada bili su raspoređeni pripadnici specijalne policije.

U nasilnim prosvjedima u petak spaljene su i uništene zgrade zajedničkih institucija BiH, županijske vlade i skupštine, Gradske uprave i Gradskog vijeća te središnjica HDZ-a BiH i Gradskog odbora SDA. Hrvatski premijer Zoran Milanović posjetio je u nedjelju Mostar uputivši poziv na smirivanje stanja te obišavši spaljene zgrade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene