Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove danas je postiglo dogovor da će se schengenski prostor, unutar kojeg nema graničnih kontrola, proširiti na još devet zemlja 21. prosinca ove godine.


Ministri unutarnjih poslova su na sastanku danas su postigli politički dogovor o datumu širenja schengenskog prostora nakon što su prihvatili evaluacijsko izviješće da je svih devet zemlja u potpunosti spremno provoditi schengenske propise. 

Vezani članci Davor Bozinovic odrzao je bilateralni sastanak sa saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemacke, Horstom Seehoferom Njemački ministar policije nema prigovora: Hrvatska policija ispravno štiti granicu Slika nije dostupna Fuele o Pelješkom mostu i ulasku Hrvatske u schengenski režim

Formalno odluka bit će donesena na sastanku Vijeća 6. prosinca.

U schengenski prostor, koji sada pokriva 13 zemalja članica EU-a te Norvešku i Island, od 21. prosinca moći će ulaziti građani novih 9 zemalja članica - Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Granične kontrole toga dana prestat će na kopnenim granicama, dok će u zračnim lukama, iz tehničkih razloga, biti zadržane do ožujka sljedeće godine.

Izvan Schengena ostaje još Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Novim proširenjem, Schengenski prostor dolazi na samu hrvatsku granicu. Hrvatski građani će, kao i dosada moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. 

Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutarnjih poslova 18. rujna ove godine.

Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne
sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. 

Budući da prema schengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane postignut je politički kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen s osobnom iskaznicomn dobiti jednokratni obrazac na koji će se udariti žig o prelasku granice.