Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan je u subotu upozorio na pokušaje da se papu Benedikta XVI. umiješa u skandal s pedofilijom koji potresa Njemačku, poručivši da su ti pokušaji 'propali', javljaju agencije pozivajući se na vatikanskog glasnogovornika Federica Lombardija.


'Posljednjih su dana neke osobe ustrajno u Regensburgu i Muenchenu tražile elemente kojima bi Svetog oca osobno umiješale u slučajeve zlostavljanja djece', kazao je Lombardi. Svakom neutralnom promatraču, rekao je Lombardi, jasno je da su ti pokušaji 'propali'. U više od 20 njemačkih katoličkih škola zabilježeno je oko 150 slučajeva pedofilije od kojih neki sežu u 50. godine prošlog stoljeća. Većina slučajeva, oko 100, desila se u školi u južnom njemačkom gradu Ettalu. U subotu se skandal približio papi nakon što je Sueddeutche Zeitung povezao papu sa svećenikom pedofilom kada je Papa 1980. obnašao dužnost nadbiskupa Muenchena.

Vezani članci Kardinal George Pell Istražno povjerenstvo o kardinalu Pellu, moćniku iz Vatikana: "Znao je za pedofilske zločine svećenika i nije učinio ništa" Slika nije dostupna Papa prihvatio ostavku irskog biskupa i obećao 'akciju' nakon Malte

Biskup Charles Scicluna, tužitelj Vatikana u Kongregaciji za vjeru odbio je u intevjuu za katolički list 'L'Avvenire' u subotu optužbe da je papa Benedikt XVI pokušao zatajiti slučajeve pedofilije u crkvi, dok je obnašao dužnost prefekta Kongregacije za vjeru. 'Između 1975. i 1985. nije bilo nikakvih indikacija da postoje slučajevi pedofilije u koje bi bili umiješani katolički svećenici. Nakon usvajanja Kodeksa crkvenog prava 1983. godine neko je vrijeme vladala nesigurnost za koje je zločine nadležna naša Kongregacija', rekao je biskup.

'Međutim, nakon što je 2001. godine donesen Motu Proprio o zločinu pedofilije, ti su slučajevi ponovo u našoj isključivoj nadležnosti', objasnio je biskup i naglasio: 'Od tog trenutka je kardinal Josef Ratzinger, današnji Papa, u tim slučajevima djelovao mudro i strogo. Pokazao je i veliku hrabrost, uhvativši se u koštac s vrlo teškim slučajevima. Stoga je optužba da je Papa skrivao slučajeve pedofilije lažna i zapravo je kleveta', zaključio je biskup Scicluna. (Hina)