Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trebalo je čak 26 godina da se u dijamantnom rudniku Rio Tinto Argyle u Zapadnoj Australiji, u kojem se iskopa oko 90 posto svih ružičastih dijamanata na svijetu, pronađe ovako rijedak primjerak.


Australijska rudarska kompanija iskopala je neobrađeni ružičasti dijamant veličine 12.76 karata što ga čini najvećim dijamantom takve vrste ikad pronađenim u toj zemlji, prenio je BBC.Trebalo je čak 26 godina da se u dijamantnom rudniku Rio Tinto Argyle u Zapadnoj Australiji, u kojem se iskopa oko 90 posto svih ružičastih dijamanata na svijetu, pronađe ovako rijedak primjerak.

Vezani članci Svađa svjetskih velesila zbog podmornice - 2 Velika svađa svjetskih sila - Francuska najavila povlačenje veleposlanika iz SAD-a i Australije: "Ovo je golema pogreška, nož u leđa" Prosvjed i uhićenja u Melburneu - 5 Veliki prosvjedi protiv mjera u Australiji: Policija u dva grada uhitila više stotina ljudi

'Kapitalac'' je dobio ime Argyle Pink Jubilee i poslan je u Perth gdje će u sljedećih 10 dana biti obrađen i ispoliran prije negoli se preda u ruke međunarodnih stručnjaka na procjenu. Nakon ocjene stručnog oka slijedi svjetska turneja i izložbe, a krajem godine tvrtka ga namjerava prodati na aukciji.

Inače, najskuplji ružičasti dijamant u povijesti veličine 24.78 karata prodan je 2010. godine za rekordnih 46 milijuna dolara, a procjenjuje se da bi novo australsko otkriće moglo postići barem pola njegove vrijednosti. (Agencija VLM)