Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Argyle Pink Jubilee'

Pronađen najveći australski ružičasti dijamant

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trebalo je čak 26 godina da se u dijamantnom rudniku Rio Tinto Argyle u Zapadnoj Australiji, u kojem se iskopa oko 90 posto svih ružičastih dijamanata na svijetu, pronađe ovako rijedak primjerak.

Australijska rudarska kompanija iskopala je neobrađeni ružičasti dijamant veličine 12.76 karata što ga čini najvećim dijamantom takve vrste ikad pronađenim u toj zemlji, prenio je BBC.Trebalo je čak 26 godina da se u dijamantnom rudniku Rio Tinto Argyle u Zapadnoj Australiji, u kojem se iskopa oko 90 posto svih ružičastih dijamanata na svijetu, pronađe ovako rijedak primjerak.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

'Kapitalac'' je dobio ime Argyle Pink Jubilee i poslan je u Perth gdje će u sljedećih 10 dana biti obrađen i ispoliran prije negoli se preda u ruke međunarodnih stručnjaka na procjenu. Nakon ocjene stručnog oka slijedi svjetska turneja i izložbe, a krajem godine tvrtka ga namjerava prodati na aukciji.

Inače, najskuplji ružičasti dijamant u povijesti veličine 24.78 karata prodan je 2010. godine za rekordnih 46 milijuna dolara, a procjenjuje se da bi novo australsko otkriće moglo postići barem pola njegove vrijednosti. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene