Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tekst skriven pod obeliskom u Rimu baca novo svjetlo na fašistički režim bivšeg talijanskog diktatora Benita Mussolinija te njihovu želju da njihovu poruku vide budući naraštaji Talijana.


Zakopan podno Mussolinijevog obeliska, zajedno s zlatnim kovanicama, tekst pisan na latinskom jeziku zapravo je hvalisanje uspona fašizma u Italiji te veličanje Mussolinijevih djela. Obelisk se nalazi na sportskom kompleksu Foro Italico, prenosi BBC.

Vezani članci Ilustracija Par iz Splita avionom krenuo u Prag, tamo stigli nakon 24 sata: "Situacija nam je kao na Titaniku..." Slika nije dostupna VIDEO Prve snimke Mussolinijeva posljednjeg bunkera

Tekst su pronašli povjesničari Bettina Reitz-Joosse i Han Lamers te su ga prvi i proučili te preveli. Tekst se naziva Codex Fori Mussolini, a ostao je zaboravljen tijekom proteklih desetljeća, upravo zbog činjenice gdje se nalazi i da je namjera fašista bila da ga pronađu buduće generacije.

Dvoje spomenutih povjesničara sastavilo je, kako vjeruju, točnu verziju teksta, koji se i dalje nalazi na dnu obeliska. U tome su im pomogla tri obskurna izvora u rimskim knjižnicama i arhivima.

"Sam obelisk i njegovo podizanje bili su tad popriličan spektakl, ali postojanje tog teksta uopće nije spominjano. Bio je namijenjen publici iz daleke budućnosti", naglasila je Reitz-Joosse.

Tu pohvalnicu od teksta napisao je povjesničar Aurelio Giuseppe Amatucci i ona se sastoji od tri dijela.

U prvom se opisuje stanje u Italiji nakon Prvog svjetskog rata kao na rubu propasti, samo da bi došao Mussolini i "izliječio zemlju putem svog nadljudskog poimanja te odlučnosti". Tekst Mussolinija dočarava kao novog rimskog cara, ali isto tako, koristeći biblijski jezik i kao spasitelja talijanskog naroda.

Drugi dio teksta posvećen je Organizaciji fašističke mladeži, a treći je posvećen izgradnji Foro Italica, odnosno tadašnjeg Foro Mussolinija te podizanju obeliska.

Autor teksta se odlučio za latinski jezik u njemu, smatra Reitz-Joosse, kako bi se povukla veza između uspona fašizma i rimskog carstva.

Ironija u svemu tome jest da je otkriće teksta bilo moguće samo padom obeliska, simbolički padom fašizma. Ipak dokument ipak služi svojoj originalnoj zamisli, a to je prenošenje glasa fašizma u budućnost, smatra Reitz-Joosse.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju