Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Promjene u načinu izražavaja mogle bi predstavljati upozoravajuće znakove shizofrenije, ali su ipak tipični prvi znakovi poteškoće u u održavanju pažnje i u pamćenju.


"To može jako ograničiti radnu sposobnost i sposobnost uspostave odnosa s ljudima", rekao je Peter Falkai iz Njemačkog društva za psihijatriju, psihoterapiju i neurologiju (DGPPN). Međutim, prijatelji, obitelj i kolege često prvi put primijete te simptome tek tijekom akutnog izbijanja bolesti.

Vezani članci Slika nije dostupna Pušenje hašiša i marihuane udvostručuje rizik od shizofrenije

Simptomi shizofrenije često se sporo razvijaju tijekom dugog razdoblja. Promijenjena percepcija stvarnosti može biti drugi znak upozorenja. Oboljelima se zvukovi i boje mogu činiti življima ili promijenjenima.

"Neki pacijenti počnu misliti da su uvijek oni u središtu pozornosti drugih ljudi, njihovog ponašanja ili izjava", rekao je Falkai. To može biti uvod u halucinacije i deluzije, koje su tipične za shizofreniju.

Pravodobna dijagnoza je važna budući da rani početak liječenja može usporiti napredovanje bolesti koja se obično manifestira u mladosti: kod muškaraca u dobi između 15 i 25 godina, a kod žena nešto kasnije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook