Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni vojnici poginuli

Prodavao LAŽNE detektore bombi i zaradio 75 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski biznismen prodavao je detektore eksplozivnih naprava koji ne služe ničemu, a zbog njegove prijevare, živote su izgubili mnogi vojnici, koji su se uzdali u te naprave.

James McCormick (57), bivši policajac i biznismen, je uz pomoć svega, samo ne vještine, inovacije i stručnog znanja, zaradio milijune dolara, prodajući 'vojnu tehnologiju' zemljama i vladama, koje imaju probleme s nasiljem u zemlji. Britanski sud, na temelju tih prijevara, McCormicka je jučer proglasio krivim za prijevaru, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

>> Kupio običan detektor metala pa pronašao - milijunsko blago!

Njegov proizvod, koji je nosio oznake ADE 651, GT2000 ili Alpha 6 i koji je bio neupotrebljiv na terenu, jer nije činio apsolutno ništa, prodavao se po cijeni od 40.000 dolara!

To je ujedno i pravo znanstveno objašnjenje rada njegovih uređaja, koji su zapravo samo mijenjali imena, a ne i oblik - oni nisu radili. U njima nema elektroničkih komponenti, koje bi odavale bilo kakve znakove rada tog uređaja. To je jednostavno bio samo običan štap.

Pravo pitanje koje se nameće, jest kako je onda McCormick uspio zaraditi 75 milijuna dolara na prodaji, zapravo ničega? Još 2010. godine njegova je tvrtka bila pod istragom u Iraku, a ministar unutarnjih poslova je tad uputio opasku kako je 'puno vojnika izgubilo živote zbog potpune neefikasnosti tog detektora'.

Izvještaj o tome i istraga ubrzo su zataškani, no zašto? Zbog činjenice da je 75 posto dobiti iz ugovora o prodaji tih uređaja završavalo u rukama iračkih dužnosnika, uz druge stvari. Slični slučajevi korupcije oko prodaje tog 'detektora', otkriveni su u Meksiku i Tajlandu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene