Hitler je poznat kao najveći monstrum čovječanstva, no za jednu židovsku djevojčicu on je bio tek ujak Hitler. Kada je ova slika snimljena, djevojčica Rosa Bernile Nienau, koju je Hitler zvao dušo, imala je sedam godina i Hitler je bio upoznat s činjenicom da je ona židovskog podrijetla.

Galerija


1933. godine, kada je nastala ova fotografija, nacisti su već širili mržnju prema Židovima, paleći njihove trgovine. Rosi i njezinoj majci bilo je zabranjeno posjećivati Hitlera tek 1938. godine, kada je Hitlerova tajnica javno počela naglašavati djevojčičin "nedostatak njemačkih krvnih zrnaca".

Vezani članci Zapalio se stan u Beogradu, djevojčica ostala zatočena na balkonu na 10. katu - 6 "Gorim, gorim, spasite me!": 15-godišnjakinja gotovo ostala zarobljena u plamenoj stihiji koja je gutala stan na 10. katu Djevojčica na skejtu Beba naučila skejtati prije nego što je prohodala, pogledajte je na djelu

Kontroverzna fotografija, snimljena u Bavarskoj, prodavat će se u jednom američkom muzeju u saveznoj državi Maryland 13. studenog, a očekuje se da će dostići cijenu od oko 10.000 funti ili 90.000 kuna, piše Daily Mail.

Hitler je na fotografiji napisao: "Dragoj Rosi Bernile Nienau, München, 16. 6. 1933. godine". Potpisana fotografija nikada dosad nije javno viđena. Hitler je često bio fotografiran u društvu djece kako bi bio prikazan kao toplo ljudsko biće, a sve u svrhu nacističke propagande.

Bill Panagopulos iz jedne aukcijske kuće rekao je da je Hitleru ta djevojčica doista bila draga i da se suprotstavljao svim naporima da se zabrani prisustvo nje i njezine majke blizu njega. Na kraju je popustio pritiscima i njima dvjema više nije bio dozvoljen pristup njemu. Sljedećih nekoliko godina djevojčica je pisala Hitleru čak 17 puta.

Pretpostavlja se da je Hitleru bila draga i zbog toga što su dijelili isti datum rođenja. Djevojčica je umrla 1948. godine od dječje paralize.