Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brexit

Procurio odgovor Europskog parlamenta na pismo Therese May

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procurila je rezolucija Europskog parlamenta prema kojoj se stavlja trogodišnje ograničenje na tranzicijske dogovore te dvogodišnja zabrana za trgovinske sporazume.

''EU Britaniji neće dozvoliti dogovor o slobodnoj trgovini sljedeće dvije godine, a prijelazni dogovor koji bi ublažio izlazak nakon 2019. ne može trajati duže od tri godine'', stoji u dogovoru EU objavio je Guardian.

Pročitajte i ovo Liste za EU parlament - 3 Put do EP-a Na redu su novi izbori: Državno izborno povjerenstvo zaprimilo 25 lista Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

Neke od ključnih točaka u odgovoru su da je tijekom tranzicijskog razdoblja Europski sud nadležan za pravne nesuglasice; Britanija će moći opozvati članak 50, ali pod uvjetima EU-27; ukoliko Britanija zatraži trgovinski sporazum s bilo kojom zemljom članicom, a nije razriješila svoje članstvo, neće se s njom više pregovarati o dogovoru s Unijom.

Podsjetimo, britanska premijerka Theresa May aktivirat će u srijedu članak 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i time službeno pokrenuti dvogodišnju proceduru razdruživanja.

May će, kako se očekuje, oko podneva po mjesnom vremenu izvijestiti britanski parlament da je predano njezino pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku kojim ga se službeno obavještava da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina odlučilo napustiti Europsku uniju.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene