Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Član pravnog tima Srbije:

'Proces u Haagu može se nazvati i suđenjem Franji Tuđmanu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
William Schabas ocijenio je da optužbe Srbije imaju snažno uporište u Tuđmanovim 'provokativnim, rasističkim izjavama'.

Član pravnog tima Srbije u sporu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, britanski stručnjak za međunarodno pravo William Schabas, ocijenio je da bi se započeti proces pred ICJ mogao nazvati 'suđenjem Tuđmanu, koje se nikada nije dogodilo' i da optužbe Srbije imaju snažno uporište u Tuđmanovim 'provokativnim, rasističkim izjavama'.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području" Krenulo je suđenje roditeljima - 6 suđenje za ubojstva "Odlazim na groblje svaki dan da joj se ispričam što smo se preselili u Srbiju": Potresno svjedočanstvo oca ubijene djevojčice u masakru u Beogradu

'Ovo bi se moglo nazvati – suđenje Tuđmanu, koje se nikad nije dogodilo. Većina pitanja u sporovima između Srbije i Hrvatske već su bila predmet suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Rezultati su dobro poznati. Ali, Tuđman nikad nije izveden pred lice pravde', kaže u razgovoru za 'Politiku' William Schabas, jedan od četvorice stranih stručnjaka koji zastupaju Srbiju pred ICJ.

Kontroverzna izjava Florence Hartmann: Jasno je da genocida nije bilo!

Schabas među najjače argumente Srbije u sporu s Hrvatskom ubraja, među ostalim, 'ekstremističke izjave i stajališta' bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ponašanje hrvatske vojske tijekom 'Oluje'.

Praveći usporedbu između slučaja Srebrenica, koji je ICJ okarakterizirao kao genocid, i akcije 'Oluja', Schabas ocjenjuje da postoje razlike.

'U Srebrenici su vojno sposobni muškarci bili meta za pogubljenje. Žene, djeca i starci su bili evakuirani. Tijekom ‘Oluje’ ne izgleda da su napravljene takve razlike. Svi su Srbi bili meta', ustvrdio je britanski profesor međunarodnog prava i član srpskog tima u sporu protiv Hrvatske pred ICJ-em.

'Oslobađanje Gotovine i Markača je zbunjujuće'

Za oslobađajuće presude ICTY-ija generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Schabas kaže da su 'veoma zbunjujuće i kontradiktorne'.

'Žalbeno vijeće je znatno izgubilo na kredibilitetu zbog svojih proturječnih odluka u više slučajeva. Mi vjerujemo da su suci raspravnog vijeća, koji su bili jednoglasni u osudi Gotovine i Markača, kao i dva od pet članova Žalbenog vijeća koji su suglasni sa njima, ispravno shvatili situaciju', prokomentirao je William Schabas.

Hrvatski zastupnici: Srbija je imala jasnu namjeru uništenja Hrvata

William Schabas profesor je međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu i predsjednik Međunarodne asocijacije za proučavanje genocida.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene