Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davidova majka među prosvjednicima

Na ulicama Banja Luke topovski udari, policija se nagurava s građanima: "Udaraju me pendrecima tako da kamere ne vide"

Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba)
Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) Avaz.ba
Aktualno Galerija Davor Dragičević ne odustaje tražeći pravdu za smrt sina Davida (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Davor Dragičević ne odustaje tražeći pravdu za smrt sina Davida (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Foto: O. Matavulj/G. Dakić /Avaz.ba) Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Foto: O. Matavulj/G. Dakić /Avaz.ba) Foto: Foto: O. Matavulj/G. Daki? /Avaz.ba Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) Foto: Avaz.ba +0 Suzana Radanović, bivša Davorova supruga i majka Davida Dragičevića (Screenshot: Avaz.ba) Galerija 1/4 >>
Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića, priveden je u utorak ujutro u policijsku postaju u Banjoj Luci, prenose mediji u BiH. Privedena je i Davidova majka te nekolicina drugih ljudi, uključujući i lokalne političare. U Banjoj Luci je na Trgu Krajine opsadno stanje.

Najvažnije informacije:

Pročitajte i ovo Predsjednik PDP-a Branislav Borenović (Foto: Dnevnik.hr) "Pravda za Davida" Oporbeni političar nakon prosvjeda: "Iz Banje Luke je u svijet otišla strašna poruka" Prosvjed u Banjoj Luci zbog uhićenja Davidovog oca i majke (Foto: Avaz.ba) 5 Davidov otac priveden Tisuće građana na ulicama Banje Luke tražile pravdu za Davida, u srijedu novi prosvjed

Otac i majka ubijenog Davida Dragičevića uhićeni su u utorak ujutro u Banjoj Luci. Ocu je prilikom priivođenja, na sreću, nije slomljena ruka, kao što je prvotno to mislio njegov odvjetnik. Policija je izvijestila da Dragičević u pritvoru ostaje do daljnjeg.

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci nakon uhićenja zavladao je kaos, okupljeno mnoštvo nagurava se s policijom, a uhićeno je i dvoje oporbenih političara PDP-a.

Komunalni redari uklonili su u utorak uz pomoć policije improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću na središnjem trgu u Banjoj Luci, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi.

Policija je blokirala Trg Krajine. Novi prosvjed najavljen je za 18 sati.

"Davor Dragičević Priveden je rano jutros zbog neodazivanja na poziv, najvjerojatnije zbog okupljanja pred Narodne skupštine RS-a. Nadam se da će uskoro biti pušten i da neće biti provokacije s bilo čije strane. Ovo je strašno, on je ranjiv čovjek. Ovo je pokazivanje zuba, to je ono najžalosnije", podtvrdio je informaciju za DNEVNIK.hr Dragičevićev odvjetnik Ifet Feraget.

Tvrdi da je po srijedi selektivna primjena zakona, jer on je priveden zbog neodazivanja na poziv, dok su ubojice njegovog sina još uvijek na slobodi.

Odvjetnik Dragan Tolimir rekao je ranije za N1 da je Dragičević ozlijeđen tijekom privođenja te da je bio na odjelu kirurgije na pregledu.

"Davoru je najvjerovatnije slomljena ruka", rekao je odvjetnik Tolimir za BN televiziju, a prenosi Dnevni Avaz. Dragičević se trenutno nalazi na liječenju u Sveučilišnom kliničkomcentru RS-a.

"Stupio sam u kontakt sa njim na Kirugiji. Njegova bivša supruga je također privedena, djeca su sama ostala kući koju su opkolili. Ozlijedili su ga prilikom privođenja", rekao je Tolimir i dodao da je na putu prema policijskoj stanici gdje će se susresti s Davorom.

Majka ubijenog Davida Dragičevića Trgom je hodala s njegovom slikom u naručju kad su joj prišli policajci. "Pogledaj moje dijete! Imao je 21 godinu! Tko mi je ubio dijete? Imaš li ti majku?", upitala je vidno uznemirena Davidova majka policajce.

 

Iz Sveučilišnog kliničkog centra RS-a priopćeno je da Davoru Dragičeviću tijekom privođenja, srećom, ipak nije slomljena ruka, prenosi Avaz.

"Pacijent D.D. (1969) žalio se na bolove u desnoj ruci i desnoj nozi, nakon čega je pregledan, te je upućen na radiološku dijagnostiku. Rentgen dijagnostika desnog ramena, kompletne desne ruke, desnog kuka i desnog koljena ne pokazuje znakove svježih traumatskih promjena, odnosno rtg nalaz je uredan. Stoga, pacijent nije hospitaliziran u UKC RS", stoji u tom priopćenju.

Otac ostaje u pritvoru do daljnjeg

Glasnogovornica policije Republike Srpske Marija Markanović izjavila je da je Dragičević uhićen zbog sumnje daje počinio kazneno djelo "ugrožavanja sigurnosti službenih osoba", odnosno stoga što se nije odazvao na poziv za policijsko saslušanje.

Novinarima je kazala kako je Dragičević u pritvoru i da će tamo ostati do daljnjeg "sukladno zakonu".

Potvrdila je kako je priveden uz uporabu sile ali je zanijekala da je ozlijeđen.

"Svi na ulice, nek' padnu ubojice"

Nakon privođenja roditelja tragično stradalog Davida Dragičevića na Trgu Krajine u Banjoj Luci nastao je opći kaos, prenosi Avaz.

Na trg su izašli i pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Banja Luka, koji su prvo žutom trakom ogradili srce koje je tu postavljeno za Davida, a nedugo nakon toga je ograđen skoro cijeli Trg Krajine.

Međutim, Avaz prenosi kako je žuta traka potrgana vrlo brzo. Okupljeno mnoštvo pozdravilo je trganje žute trake te potom povikivalo, "Svi na ulice, nek' padnu ubojice".

Iza 11 sati na Trgu Krajine policija je uhitila još jednog muškarca, no tad su se umiješali i nezadovoljni građani te je izbila velika gužva i fizički obračun. Mnoštvo je doslovce iščupalo uhićenog mladića iz ruku policije, pritom ih udarajući. Jedan od policajaca je i ozlijeđen, javlja Avaz.

 

Iza podne policija je uhitila i predsjednika PDP-a Branislava Borenovića te zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Draška Stanivukovića.

Iza 14 sati Borenović i Stanivuković su se vratili na Trg Krajine te okupljeno mnoštvo pozvali na dostojanstven prosvjed te i na ponovno okupljanje na istom mjestu u 18 sati. Brenović je rekao da su on i njegov kolega zaradili prekršajne prijave te da ih nitko nije maltretirao.

 

Borenović je je pozvao ljude da "zaustave ovaj nezapamćeni progon ljudi koji traže istinu za svoje dijete".

Nakon što je jutros prvi put uhićen, Draško Stanivuković je pušten i vratio se na Trg Krajine. Tada je drugi put uhićen. Prije drugog uhićenja, Stanivuković je uputio poruku Vladi i MUP-s RS.

Okupljene na trgu Stanivuković je ohrabrio kazavši im da će napraviti novo "Srce za Davida". Također je otkrio da policija njega, ali i sve ostale koji se bore za pravdu konstantno tuče. "Udaraju me pendrecima tako da kamere ne vide", kazao je Stanivuković.

Počelo novo naguravanje policije i građana

Kako javlja reporter Avaza iz Banja Luke, pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Banja Luka tukli su okupljene koji su čučnuli dok su slušali Stanivukovića. Zastupnik u Narodnoj skupštini RS također je pozvao građane na dostojanstvo te da se večeras u 18 sati, u što većem broju, ponovo okupe na trgu.

Iza 15 sati pripadnici MUP-a RS ponovno su počeli gurati pripadnike grupe "Pravda za Davida" i pozvali ih da napuste trg zbog "svoje sigurnosti". Na trgu odjekuju topovski udari i petarde. Građani pozivaju policajce da skinu svoje makse i da im se pridruže i da ne idu na svoj narod.

Trenutno na Trg Krajine dolazi još pripadnika specijalne policije. Građani prelaze na Trg Petar Kočić koji se nalazi prekoputa. Građani su krenuli u šetnju, praveći krug oko Muzeja suvremene umjetnosti RS. Među njima je i Davidova majka Suzana.

Svjetski mediji pišu o događanjima u Banjoj Luci. NY Times javlja o prosvjedima čovjeka koji traži istinu o smrti svojeg sina.

Centar grada pod jakim policijskim snagama

Davor Dragičević i dalje se nalazi u policijskoj postaji i čeka da ga prevezu u tužiteljstvu. Pripadnici specijalne policije rastjeruju građane i novinare s Trga Krajine.

Centar Banja Luke okupiran je i pod jakim policijskim snagama. Policajci u centru grada kontroliraju kretanje građana. Dio ih je u civilu. Do 18 sati se odbrojavaju posljednje minute.

Priveden zbog neodaziva na poziv?

MUP RS-a je prije nekoliko dana, podsjetimo, priopćio da su protiv Dragičevića i još 19 osoba, podnesene kaznene prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske 17. prosinca, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova vlada.

U istom priopćenju policija sumnjiči članove grupe "Pravda za Davida" za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti, a oni su pak navedenog datuma iznijeli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali su zbog ponovnog izbora Dragana Lukača za ministra unutarnjih poslova RS-a.

Priveden je rano jutros zbog neodazivanja na poziv, najvjerojatnije zbog okupljanja pred Narodne skupštine RS-a. nadam se da će uskoro biti pušten i da neće biti provokacije s bilo čije strane. Ovo je strašno, on je ranjiv čovjek. Ovo je pokazivanje zuba, to je ono najžalosnije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene