Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Priština: Što Albanci očekuju od nove vlade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prištinski mediji pišu o velikim očekivanjima od nove vlade premijera Hashima Thaqija, a list 'Koha Ditore' u tekstu pod naslovom 'Zmija postala premijer' piše o novom premijeru koji je s nadimkom Zmija bio politički povjerenik Oslobodilačke Vojske Kosova.

'Osam godina poslije završetka rata Zmija je promijenila kožu, pa je oporbenjak postao premijer Kosova', piše 'Koha Ditore'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Thaqi: Za Kosovo je svaki plan iz Beograda neprihvatljiv Slika nije dostupna Thaqi: Primitivne reakcije ne mogu se vezati za kosovske Srbe

Svi mediji ističu da će novoizabrane vlada i skupština uskoro donijeti odluku o proglašenju neovisnosti Kosova no istodobno očekuju da će nova vlast omogućiti brži razvoj Kosova i bolji životni standard.

U vladi ima, više nego u prijašnjoj, stručnjaka, sveučilišnih
profesora, što se u javnosti doživljava kao jamstvo da će vlada biti uspješna, pišu mediji. Ocjenjuje se također da će vlada biti učinkovita i imati neupitnu potporu skupštinske većine, jer vladajuću koaliciju čine dvije najjače stranke - Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova.

Predstavnici srpskih stranaka i udruga, koje su većinom
bojkotirale izbore, sada izjavljuju da ne priznaju nova tijela vlasti jer je njihov cilj - neovisnost Kosova, što je suprotno interesima Srba na Kosovu.

'Srbi su svojim neizlaskom na izbore jasno stavili do znanja da nas taj parlament i ta vlada ne obvezuju ni na što', izjavio je primjerice Nebojša Jović iz Srpskoga nacionalnog vijeća sjevernog Kosova. On zamjera vlastima što ne uvažavaju mišljenje srpske zajednice protiv neovisnosti i ističe da je loše početi mandat donošenjem takve 'nelegitimne odluke'.

Većina srpskih čelnika kritizira manje srpske stranke koje su
pristale iskoristiti pravo na deset zastupnika u skupštini i dva
ministra u vladi i time pristale na sudjelovanje u kosovskim
institucijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene