Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje vojne spremnosti

Priprema li se svijet za rat? ''Moramo biti spremni za svaku prijetnju''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je nakon Summita u Walesu 2014. godine povećao borbenu spremnost u svim zemljama članicama.

Očekuje se da će se NATO suočiti s povećanim izazovima širom svijeta, zbog čega bi dužnosnici trebali poduzimati mjere kako bi se pripremili za sigurnosne prijetnje i terorističke prijetnje, piše IB Times u tekstu naslova ''Priprema li se svijet za rat?''.

Pročitajte i ovo Razoren grad Avdiivka Potencijalna opasnost "Ovako će izgledati baltičke zemlje ako ih napadne Rusija": Grozomorno upozorenje o sudbini europskih gradova Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Promjene u europskoj diplomatskoj atmosferi navele su organizaciju da obrati više pozornosti na vojnu spremnost, rekao je zapovjednik NATO-a Petr Pavel za Deutsche Welle za vrijeme nedavno održane Konferencije o sigurnosti u Münchenu.

NATO, pakt 28 zemalja Europe i Sjeverne Amerike koji ima primarnu funkciju zaštite zemalja članica preuzeo je ključnu ulogu u održavanju mirnih odnosa. Pavel je objasnio da je nakon NATO summita u Walesu 2014. godine savez povećavao spremnost vojske u svim zemljama članicama, kao i sredstva koja su u vlasništvu saveza.

''Budući da smo svjesni svoje primarne zadaće, zaštite teritorija i populacije naših saveznika, moramo poduzimati mjere koje odgovaraju sigurnosnoj situaciji'', objasnio je.

Najveći izazovi s kojima će se NATO suočavati, kako je objasnio Pavel, tiču se toga kako će se saveznici prilagoditi promjenama unutar država članica, kao što je nova pozicija američkog predsjednika Donalda Trumpa te rastući problem terorizma.

General se osvrnuo i na prijetnju koju predstavlja Rusija u odnosu na dvije godine ranije.

''Vjerujem da Rusija nema ozbiljnu namjeru napasti NATO, ali postoje značajne sposobnosti i povećanja vojne opreme zbog kojih moramo biti spremni za svaki slučaj'', rekao je.

Osvrčući se na baltičke zemlje s velikom količinom ruskih manjina, Pavel je rekao da u nekoliko zemalja raste zabrinutost oko moći ruske vlade i vojske.

''Moramo biti spremni za svaku prijetnju, čak i za one potencijalne. Zato moramo uzeti Rusiju u obzir kao izvor nestabilnosti'', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene