Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privilegirani status

Ukrajinski izbjeglice u Njemačkoj ubrzo bi mogli izgubiti status koji su do sada imali: "Mislim da je kontradiktorno..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od početka ruske agresije, ukrajinske izbjeglice u Njemačkoj imale su privilegirani status u usporedbi s drugim azilantima, no to bi se sada moglo promijeniti.

U Njemačkoj dolazi do promjene u način na koji se ukrajinskim izbjeglicama dodjeljuje socijalna pomoć. Naime, nakon što su oporbene Unije CDU/CSU predložile tu promjenu, sada je još jedan predstavnik koalicijske vlade, glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Bijan Djir-Sarai, izjavio da se izbjeglice iz Ukrajine treba izjednačiti s podnositeljima zahtjeva za azil.

Od početka ruske agresije svi Ukrajinci koji su dolazili u Njemačku dobivali su tzv. građanski novac (Bürgergeld) odnosno socijalnu pomoć koju primaju osobe koje traže zaposlenje i imaju pristup tržištu rada. S druge strane, podnositelji zahtjeva za azilom nemaju mogućnost pristupu legalnom tržištu rada. 

Osim pristupa radu, razlike postoje i u količini novaca koje ove dvije skupine dobivaju. Naknada koju pojedinac može primiti za "građanski novac" je 563 eura mjesečno te mu, uz to, država u potpunosti plaća stanarinu i režije. Mjesečna naknada za pojedince koji su podnositelji zahtjeva za azil iznosi 460 eura te im država pokriva troškove smještaja u prihvatim centrima za izbjeglice. 

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Rijetko putovanje Putin najavio posjet zemlji u kojoj nije bio 24 godine: Ovim potezom izaziva SAD

Razlika postoji i u pravu na primanje dječjeg doplatka. Samo primatelji građanskog novca i azilanti nakon priznatog statusa imaju pravo na 250 eura po djetetu. Zbog svih ovih razloga, u Njemačkoj se pokrenula rasprava o tome isplati li se obiteljima koje primaju građanski novac uopće tražiti posao i raditi. Djir-Sarai smatra da bi se promjenom u koju kategoriju pripadaju ukrajinske izbjeglice oni brže i bolje integrirali u njemačko društvo i tržište rada. 

"Novopridošle izbjeglice više ne bi trebale primati građanski novac nego pomoć poput one koju primaju podnositelji zahtjeva za azilom", rekao je Djir-Sarai te nadodao da posvuda postoji manjak radnika. 

"Mi ne bismo novcem poreznih obveznika i dalje trebali financirati nezaposlenost nego se moramo pobrinuti za to da ljudi pronađu posao", rekao je Djir-Sarai za Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Kutini Teško ozlijeđeno dijete: Udarilo čekićem po metku i on se rasprsnuo

Od početka ruske agresije, u Njemačku je stiglo preko milijun Ukrajinaca te je, prema podacima savezne vlade, do siječnja 2024. godine njih 119.000 bilo zaposleno. Političari oporbene Unije CDU/CSU također su istaknuli kako bi se trebalo usredotočiti na ukrajinske izbjegle vojne obveznike. 

"Mislim da je kontradiktorno da se s jedne strane govori kako Ukrajinu treba podržati na najbolji mogući način te da se istodobno financiraju dezerteri", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stübgen.

S njime se slaže i njegov kolega iz Bavarske Joachim Herrmann te nadodaje kako je odluka da se ukrajinske izbjeglice tretira drugačije od početka bila kriva dok se njihovi kolege iz druge dvije stranke vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zeleni, ne slažu s njima. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene