Obavijesti Video Pretražite Navigacija
štitio ugled crkve

Prikrivao zlostavljanje djece: Australski nadbiskup osuđen na 12 mjeseci pritvora

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Australski nadbiskup Philip Wilson u utorak je osuđen na 12 mjeseci pritvora zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja koje je 1970-ih počinio svećenik pedofil, javljaju australski mediji.

Nadbiskup Adelaidea u Južnoj Australiji najviši je katolički dužnosnik u svjetskim razmjerima koji je osuđen za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djeteta.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija: Thinkstock AUSTRALSKI SUD ODLUČIO Nadbiskup prikrivao seksualno zlostavljanje djece, prijete mu dvije godine zatvora

Sudac mjesnog suda u Newcastlu Robert Stone osudio je Philipa Wilsona, kojemu je dijagnosticirana rana faza Alzheimera, na 12 mjeseci pritvora sa šestomjesečnim razdobljem u kojemu nije dopuštena uvjetna kazna.

Stone je odredio da se procijeni mogućnost da se Wilsonu dodijeli kućni pritvor.

U svibnju je 67-godišnji Wilson proglašen krivim jer nije prijavio policiji i prikrivao je da je svećenik pedofil zlostavljao dvojicu ministranata 1970-ih godina dok je bio pomoćnik župnika u East Maitlandu u Novom Južnom Walesu.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je u svibnju da je Wilson znao da je svećenik pedofil James Fletcher seksualno zlostavljao ministrante, no odbacio je njihove "vjerodostojne navode" u želji da zaštiti Crkvu i njezin ugled.

On je za vrijeme suđenja tvrdio da se ne sjeća razgovora koji je 1976. vodio s Peterom Creighom, jednim od dvojice žrtava, i još jednim dječakom koji nije imenovan iz pravnih razloga.

Fletcher je proglašen krivim u prosincu 2004. po devet točaka za seksualno zlostavljanje djeteta. Umro je u zatvoru od moždanog udara 2006. godine.

"Cijela zajednica opustošena je na toliko mnogo načina zbog desetljeća zlostavljanja i zbog njegova prikrivanja", rekao je sudac Stone tijekom izricanja presude.

U petogodišnjoj istrazi o seksualnom zlostavljanju prošle je godine utvrđeno da su u australskim ustanovama, uključujući škole i crkve, zlostavljani deseci tisuća djece u razdoblju između 1960. i 2015.

Također je utvrđeno da je u razdoblju između 1960. i 2015. 7 posto svih svećenika prijavljeno za seksualno zlostavljanje, a 62 posto žrtava koje su prijavile zlostavljanje u vjerskim institucijama bilo je iz institucija kojima upravlja Katolička Crkva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene