Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE IM LAKO

Prijeti li i najstarijem zanimanju recesija? "Nosi masku. Igraj se medicinske sestre i izmjeri mu temperaturu"

Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) iStock / Getty Images Plus
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus +0 Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Galerija 1/3 >>
U doba socijalnog distanciranja bez posla su ostali i seksualni djelatnici u SAD-u. CNN je provjerio prijeti li najstarijem zanimanju na svijetu recesija i na koji se način drže mjera oni koji su nastavili s djelatnošću.

"Ne ljubi se s klijentom. Reci mu da opere ruke prije nego što te dotakne. Nosi masku i izbjegavaj položaj licem u lice. Igraj se medicinske sestre, obuci kostim i izmjeri mu temperaturu. Ako je povišena, prekini posao."

Ovo su samo neki od stvarnih savjeta koji se daju seksualnim radnicima za vrijeme pandemije koronavirusa, javlja CNN, koji je razgovarao s nekoliko seksualnih radnika i radnica. Svi redom napominju da ih je pandemija uništila.

"Prostitucija bi trebala biti otporna na recesiju", kaže Caty Simon, aktivistica u malom gradu u zapadnom Massachusettsu. "Ali nikad nije bilo recesije gdje je osobni kontakt s ljudima prije bio opasan", dodaje.

Nekoliko seksualnih radnika i radnica otkrilo je za CNN da su odlučili prestati s radom zbog straha od koronavirusa. Potražnja klijenata također se smanjila, a kako je nezaposlenost u SAD-u dostigla visoku razinu, mnogi Amerikanci manje troše na usluge svih vrsta.

"Moja je dužnost da ne poslujem zbog virusa", rekao je jedan seksualni radnik i masažni terapeut sa sjedištem u San Franciscu. Prije pandemije imao je 30 klijenata tjedno, sada ih nema uopće. Požalio se kako prvi put u 16 godina ima problem s plaćanjem stanarine.

"Preklinju nas da im pružimo uslugu" 

U ožujku su mnogi seksualni radnici i radnice zatražili financijsku pomoć od jedne organizacije koja se bori za prava seksualnih radnika, te su primili hitnu pomoć u iznosu od 400 američkih dolara za financiranje osnovnih životnih troškova.

Unatoč pandemiji, neki klijenti mole za uslugu. "Preklinju nas. Žele nam dati i 300 dolara za sat, a nama treba novac", rekao je masažni terapeut.

Jedna prostitutka ispričala je kako je na početku pandemije klijentima mjerila temperaturu te je tijekom seanse s klijentom glumila medicinsku sestru. Napominje kako s novim klijentima nosi masku i rukavice. Neki klijenti traže je i popust zbog pandemije.

Akynos, 42-godišnja prostitutka priznaje da mnogi, unatoč pandemiji, žele ljubljenje. "Oni to žele unatoč povećanom riziku. Čini se da ih virus ne zanima. Uvijek žele ići k seksualnim radnicima kako bi radili nešto što inače ne bi s nekim drugim", napominje. Mnogima je ovaj način zarade jedini izlaz kako bi izbjegli beskućništvo. "Očajne su i rade bilo što ", kaže još jedna seksualna radnica. 

Neke su seksualne radnice morale svoj posao prilagoditi i preusmjeriti ga na internet, odnosno preusmjeriti ga na chatove, fotografije ili prijenose uživo, piše CNN.

"Online rad, chat i fotografije" 

Maya, seksualna radnica iz New Yorka, uspješno se prebacila na internetski rad, kaže da je zarađivala od 8000 do 10.000 američkih dolara mjesečno, a sretna je unatoč tome što sada zarađuje upola manje. "U redu je. Privilegiranija sam od većine seksualnih radnika", kaže 26-godišnja Maya.

Rachel Lloyd, bivša seksualna radnica i osnivačica GEMS-a, organizacije sa sjedištem u New Yorku koja pomaže seksualnim radnicima, napominje kako će sav njihov trud pasti u vodu zbog recesije i da će se mnogi okrenuti prostituciji jer će im to biti jedini mogući način zarade. 

"Uspjeli smo mladima reći, pogledajte, možete napustiti ovaj život, imate drugih opcija. Bilo je dostupnih radnih mjesta. Sada ih više nema i kao da ono što smo prije radili više ništa ne znači."

Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Njemačka udruga seksualnih radnica traži dopuštenje za nastavak pružanja usluga

Njemačka udruga za seksualnu industriju u otvorenom pismu njemačkim političarima pozvala je da se ublažavanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa primijeni i na njih kako bi im se omogućio nastavak pružanja seksualnih usluga klijentima.

Nema opravdanja za to što su javne kuće još uvijek zatvorene te se i dalje zabranjuje prostitucija, stoji u otvorenom pismu udruge upućenom šesnaestorici članova parlamenta koji su nedavno pozvali na opću zabranu plaćanja za seksualne usluge.

U svjetlu smanjenja broja zaraženih od koronavirusa u državi, i industrija seksualnog rada morala bi dobiti priliku "ponovno stvarati prihod i klijentima ponuditi kvalitetnu uslugu koja je za njih esencijalna", stoji u pismu.

Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Za vrijeme krize koronavirusa takva bi usluga mogla biti od "egzistencijalnog" značaja za klijente, navodi se, među ostalim u pismu. Udruga je političarima predstavila i detaljan plan higijenskih mjera pojasnivši da seksualne radnice imaju visoko razvijenu svijest o higijeni i o vlastitu zdravlju "jer je to njihov kapital". (Hina, M.T)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene