Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odbačenog srpskog zahtjeva

Prijepori Beograda i Prištine o istrazi ubojstva kosovskog srpskog političara Ivanovića

Ispraćaj Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici (Video: Dnevnik Nove TV) - 4
Ispraćaj Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici (Video: Dnevnik Nove TV) - 4 Foto: Dnevnik Nove TV
Priština nije odobrila zahtjev iz Beograda da se i srpska istražna tijela uključe u istragu ubojstva političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića, a srbijanski ministar policije ocijenio je u četvrtak takvo stajalište vlasti na Kosovu potpuno neprihvatljivim.

Nakon potvrde iz Prištine da je definitivno odbačen zahtjev za suradnju Beograda u istrazi ubojstva, ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je kako prištinske institucije ne pokazuju želju da Ivanovićeve ubojice privedu pravdi.

Pročitajte i ovo Policija na Kosovu, ilustracija (Foto: AFP) POGLEDAJTE SNIMKU Kaos na sjeveru Kosova: Na ulice izišli specijalci i oklopna vozila, uhićen srpski policajac i sin šefa policije Borko Stefanović (Foto: Dnevnik.hr) Šef Ljevice Srbije o ubojstvu Olivera Ivanovića "U medijima se pokušava zamagliti mjesecima stvarana negativna atmosfera protiv njega"

"Ovakva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno pokazuje da tu nema želje da se ubojice pronađu i kazne, kao ni da se profesionalno obavi istraga jer bi ona morala uključiti sva istražna tijela koja bi mogla pomoći da se dođe do počinitelja i organizatora ovog zločina", rekao je Stefanović, ocijenivši kako "posebno zabrinjava dosad nezabilježena praksa" da se EU-ova misija vladavine prava na Kosovu EULEX nije aktivnije uključio u istražni proces zločina na sjeveru Kosova.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ubojstvo Ivanovića nazvao "terorističkim činom" i zatražio da se i Beograd uključi u istragu pozitivnim korakom se učinio Vučićev sinoćni razgovor s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem koji je rekao u srijedu srbijanskom kolegi da je Priština spremna prihvatiti "svaku pomoć" u istrazi ubojstva čelnika kosovskih Srba.

Uslijedila je prvo poruka kosovskog ministra pravosuđa Abelarda Tahirija kako Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u istragu Ivanovićeva ubojstva.

"Ni u kojem slučaju nećemo nikakvo miješanje u istragu nijedne druge institucije. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka uhićenju, ali ne i njezino miješanje (u istragu). To ćemo raditi samo mi", izjavio je Tahiri za prištinski portal Gazetaexpress.com.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je kako misije UN (UNMIK) i EU (EULEX) nisu nadležne da odobre srpskim institucijama sudjelovanje u istrazi.
"Samo su kosovske institucije ovlaštene dati dozvolu", rekao je Haradinaj na tiskovnoj konferenciji.

U zajedničkoj izjavi ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova Kosova istaknuta je spremnost na "međusobnu pravnu suradnju" i "pomoć kroz razmjenu informacija" koje bi pridonijele "što bržem rješavanju slučaja".

U tom je priopćenju naglašeno kako se ne dovode u pitanje istražni postupak i "neprikosnovena jurisdikcija Republike Kosovo u vođenju istrage".

Vučić je, ocijenivši ubojstvo Olivera Ivanovića terorističkim činom, rekao kako će se Srbija prema tom zločinu tako i odnositi.

"Počinitelji ovog čina bit će uhvaćeni, ako ih ne pronađu oni koji to moraju učiniti, učinit ćemo mi", rekao je Vučić.

Predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda (GI SDP) i jedan od vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović pokopan je u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na novom groblju u Beogradu. Ivanović je ubijen prije dva dana u atentatu ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene