Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo uznemirilo Englesku

Prijavljivala zlostavljanje pa joj policija lupila kaznu jer im je trošila vrijeme. A onda ju je bivši dečko ubio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajcima u Velikoj Britaniji ovih dana naredili su da više ne propisuju kazne za uznemiravanje policije kada se prijavljuje seksualno uznemiravanje. Vlasti je na tu odluku potaknuo slučaj Shane Grice.

Shana Grice (19) uporno je 2016. policiji prijavljivala da je bivši dečko neprestano uhodi i maltretira. Policija njezine prijave nije shvaćala ozbiljno. 

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

U šest mjeseci pet puta odlazila je na policiju zbog uznemiravanja, da bi joj oni na kraju čak naplatili kaznu za ono što engleski zakon poznaje kao traćenje vrijeme policije (kazneno djelo za koje je propisana čak i kazna zatvora od šest mjeseci). 

Michael Lane ubio je Grice u Brightonu 25. kolovoza 2016. Uhodio ju je, zlostavljao, a na kraju i ubio jer se nije mogao pomiriti s činjenicom da ga je ostavila. 

Njen slučaj zlostavljanja je, piše Guardian, zatvoren i prije nego su njene molbe pravilno ispitane. 

Godinu kasnije, Lane je zbog ubojstva dobio 25 godina zatvora. Bivšoj djevojci prerezao je vrat, a njeno tijelo pokušao je spaliti.

Independent Office for Police Conduct (IOPC), nevladino tijelo koje nadzire kako policijski sustav u Engleskoj i Walesu funkcionira, pokrenulo je istragu o cijelom slučaju. Pokazalo se da je u policiji u Sussexu gdje je Grice prijavljivala maltretiranja bilo mnogo propusta.

Uslijedio je cijeli niz mjera koje je policija u Sussexu morala poduzeti, poboljšati procjene rizike, trenirati ljude za konkretne situacije, poboljšati komunikaciju. 

Grice i Lane često su prekidali, ali kad mu je Grice konačno rekla da ne želi biti s njim, Lane joj razrezao gume na automobilu, vrijeđao ju je na ulici i provalio u njenu kuću dok je spavala. Čak je ugradio uređaj za praćenje kako bi znao kuda sve ide. 

Istragu o njenim prijavama za zlostavljanje tada je vodio Trevor Godfrey. U ožujku 2016. Grice mu je rekla da ju je Lane pratio. U iskazu je navela i brojne druge primjere zlostavljanja. Lanea su uhitili, no on je Godfreyu rekao da su on i Grice u vezi. Grice je tada policiji priznala da je bila u vezi s Laneom. U 84 sekunde dugom telefonskom razgovoru Godfrey je djevojci rekao da će je kazniti jer je trošila vrijeme policajcima. Dobila je 90 funti kazne. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene