Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda šestorci

Tragične priče svjedoka pokolja u Ahmićima: ''Kakvo to srce može nekome narediti da ubija ženu, djecu, starce?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedoci pokolja u BiH nadaju se potvrdi prvostupanjske presude.

Enisa Ahmić svjedočila je pokolju u Ahmićima. Ubijen joj je otac i još nekoliko članova šire obitelji, među kojima i tromjesečni bratić.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

''Ovdje se ciljano radilo etničko čišćenje. Ubij sve što je muslimansko pa i životinja koja je bila svezana kod muslimana i ona je bivala ubijana", ispričala je Enisa Ahmić, svjedokinja.

Ukupno je ubijeno 116 osoba, među njima 32 žene i 11 djece. Enisa se nada osuđujućoj presudi. ''Da se prvostupanjska presuda potvrdi. Ne vidim razloga da se kazne smanje, čak što više, treba ih povećati, jer tko vama može narediti i kakvo je to srce da može nekom narediti da ubija ženu, djecu, starce?", dodaje Enisa.

Ferida Likić o zločinu u Stupnom Dolu je svjedočila pred Haaškim sudom. Uspjela je pobjeći iz zapaljene kuće. Razgovor počinitelja ne može zaboraviti.

On se dreknuo na njega i rekao - komandant je naredio da se i beba u bešiki ubije. Onda smo vidjeli, nema izbora, gotovo je. Pitao ga je - kud ćeš s njima, koja je gora kazna. Rekao je - zapalit ćemo ih žive", ispričala je Likić. U Stupnom dolu ubijen je Feridin muž. Ukupno je stradalo najmanje 36 civila.

Safet Nožić bio je zatočenik u logorima kod Mostara. ''To je šesti mjesec, vrućina, metalni hangar, 500-600 ljudi unutra, dehidriranje, bez vode. Tri dana bez kapi vode i hrane", prepričao je Nožić svoja iskustva u logoru.

Kroz logor Helidrom prošle su tisuće Bošnjaka. Prema tvrdnjama haškog tužiteljstva najmanje 54 je u ondje i poginulo.

''Ja kao laik i kao građanin i kao stradalnik očekujem da bude pravedna i da se to prezentira, a povijest je ta koja će u nekom naknadnom vremenu posložiti detalje", ističe Nožić.

Važnu ulogu u slaganju tih detalja imat će i sutrašnja presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Reporterka i urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović u analizi procesa šestorki istaknula je: "I nakon presude Blaškiću, i nakon presude Kordiću i nakon nagodbe Paška Ljubičića i nakon ovog dugog postupka, još uvijek ne znamo tko je zapravo izdao zapovijed za Ahmiće i tko je bio um tog zločina te gdje se nalazio". Cjelovitu analizu možete pročitati OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene