Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak nije istina

Priča da su Jang Song Thaeka rastrgali psi potječe iz satiričke objave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ludilo međunarodnih medija oko izvješća da je tetak sjevernokorejskog čelnika Kima Jong Una pogubljen na način da je bačen čoporu pasa čini se da potječe iz satire na jednom kineskom internetskom mikroblogu.

Priča, koja se proširila kao požar nakon što su je objavile novine Wen Wei Po sa sjedištem u Hong Kongu, stvorila je sliku još brutalnijeg i nepredvidljivijeg mladog čelnika Sjeverne Koreje nego što se ranije vjerovalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Sjeverna Koreja je objavila prošlog mjeseca da je pogubljen Kimov tetak Jang Song Thaek, ali nije navela na koji način.

Rodman s poklonom za Kim Jong Una: 'On je za mene dobar tip?

Prvotna su nagađanja bila da ga je pogubio streljački vod, što je uobičajena sudbina izdajnika. Međutim, kasnije se pojavila druga priča o smrti tog 67-godišnjaka u satiričkom postu na kineskoj internetskoj stranici Tencent Weibo koji su prenijeli mnogi mediji diljem svijeta.

U objavi na internetu od 11. prosinca navodi se da su Janga i petoricu savjetnika ubili psi. Wen Wei Po je objavio članak o okrutnoj smrti i fotografiju post na Weibu, a zatim su taj članak krenule prenositi i druge novine.

Trevor Powell, softverski inženjer u Chicagu koji je prvi primijetio link na post na Weibu, napisao je u svom blogu da su analitičari i stručnjaci "propustili očitu činjenicu da je originalni izvor priče koju je objavio Wen Wei Po tweet poznatog satiričara ili nekoga tko se predstavlja kao on/ona". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene