Iako Sirija nije velik proizvođač nafte, vojna intervencija mogla bi opet poremetiti cijenu nafte na globalnom tržištu.


Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte jučer je naglo i nakratko skočila na 117,34 dolara, da bi se kasnije tijekom dana stabilizirala na 115,33 dolara, odnosno u plusu 97 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

>> Sirijske obavještajne službe i zapovjedništva sele na sigurno

Vezani članci Slika nije dostupna Asad: Ako je SAD spreman platiti milijardu dolara, neka uzmu svo kemijsko oružje Slika nije dostupna Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

>> Cvrtila: Napad će biti s distance, dalekometnim raketama na strateške ciljeve

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 109,92 dolara, što je 91 cent više nego dan prije, nakon što je nakratko njegova cijena od 112,24 dolara, dosegnula najvišu razinu od svibnja 2011.

Sirija nije veliki proizvođač nafte, no analitičari kažu da mogućnost daljnje destabilizacije Bliskog istoka potiče zabrinutost za opskrbu. SAD i saveznici pripremaju vojnu intervenciju na režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojeg smatraju odgovornim za prošlotjedni napad kemijskim oružjem na sirijske civile.

Obama: Vojni udar na Siriju još nije odlučen

Predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da još nije odlučio o vojnom napadu na Siriju no cilj ograničene i po mjeri skrojene vojne akcije bio bi odvratiti sirijski režim od buduće uporabe kemijskog oružja.

'Ako to kažemo na jasan i odlučan, ali vrlo ograničen način, ispaljujemo time hitac upozorenja kojim kažemo prestanite to činiti', rekao je Obama u televizijskom intervjuu za Public Broadcasting Service

'Ograničen, po mjeri skrojen vojni udar', a ne dugotrajan angažman kakav je bio u Iraku, mogao bi biti dovoljan da pošalje poruku da se kemijsko oružje ne može tolerirati, rekao je.

To 'može imati dugoročno pozitivan učinak na našu nacionalnu sigurnost', rekao je Obama i objasnio kako Washington vjeruje da je sirijska vlada odgovorna za prošlotjedni kemijski napad na predgrađe Damaska koji je usmrtio stotine ljude i ne vjeruje da sirijska oporba raspolaže kemijskim oružjem za napad takvih razmjera.

Američki nacionalni interesi mogli bi biti ugroženi padne li sirijsko kemijsko oružje u krive ruke i zato 'Želimo osigurati da se (to oružje) ne proširi na način da bi u konačnici pogodilo našu sigurnost'. (Hina)

Cameron morao odgoditi napad na Siriju

Britanski parlament raspravljat će danas o vladinu prijedlogu vojnog udara na Siriju, ali neće donijeti konačnu odluku jer je pod višestrukim pritiscima premijer David Cameron obećao pričekati nalaze UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje.

Dan pošto je pozvao parlamentarne zastupnike na zasjedanje kako bi glasali o Siriji, Cameron se morao povući jer su oporbeni laburisti zatražili pomniju analizu, kritizirali su ga i u vlastitoj stranci, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poručio je Zapadu da treba dati šansu miru i pričekati da UN-ovi stručnjaci završe posao prikupljanja uzoraka kemijskog oružja na terenu.

Britanska vlada pripremila je zastupnicima prijedlog kojim se osuđuje sirijski predsjednik Bašar al-Asad za uporabu kemijskog oružja u Siriji 21. kolovoza (...) 'zbog čega je potreban snažan humanitarni odgovor međunarodne zajednice, uključivo, ako je potrebno vojnu akciju'.

Oporba koja ima 257 zastupnika od 650 u donjem domu, najavila je da će glasati protiv ako vlada planira vojni udar prije nego dozna rezultate UN-ove istrage, piše agencija AFP.

Nakon višesatnih pregovora iz Cameronova ureda objavljeno je da prije vojne akcije treba pričekati da Vijeće sigurnosti UN-a primi izvješće UN-ovih inspektora o uporabi kemijskog oružja koje je ubilo stotine civila.

Cameronov neuspjeh brzog vojnog udara mogao bi odgoditi napore SAD-a da krstarećim raketama napadne ciljeve u Siriji već ovaj tjedan, piše Reuters. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook