Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripazite!

Pretrpio ozbiljne zdravstvene probleme jer je sušio odjeću u kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
43-godišnjak već godinu dana ne suši odjeću u zatvorenom prostoru. I preporuka stručnjaka je da se takvo sušenje izbjegava jer može dovesti do ozbiljnih problema.

Craig Mather (43) iz Boltona tvrdi da je zahvaljujući sušenju odjeće u kući zaradio plućnu infekciju. Pretrpio je, tvrdi, ozbiljne plućne probleme, zbog spora plijesni koje su nastale sušenjem odjeće na radijatoru u sobi.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

'Počeo sam se oporavljati tek kada mi je dijagnosticirana kronična plućna aspergiloza i propisani posebni lijekovi za brobu protiv gljivične infekcije', ispričao je otac troje djece, piše parentdish.co.uk. 

Liječnik mu je rekao da bi njegovi problemi mogli postati još gori zbog čega posljednjih 12 mjeseci odjeću ne suši u kući. Primijetio je veliki napredak u zdravlju.

VIDEO Trebate motiv za prestanak pušenja? Pogledajte OVO

Njegovo iskustvo jedno je od mnogih koje ističu liječnici, koji upozoravaju da sušenje u zatvorenom prostoru može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje. Naime, odjeća postavljena na sušila za rublje ili radijatore može povisiti razinu vlage u domu i do 30 posto te stvoriti idealne uvjete za razvoj spora plijesni.

'Jedna tura opranog rublja sadrži gotovo dvije litre vode koja je puštena u sobu. Većina nas imuna je na gljivice koje rastu u tim vlažnim uvjetima ili ima organizam koji se može boriti sa zarazom. No, kod oboljelih od astme mogu se pojaviti problemi s kašljem i otežanim disanjem, a kod ljudi kojima je oslabljen imunološki sustav, poput oboljelih od raka koji se liječe kemoterapijom te pacijenata s AIDS-om i autoimunom bolesti, gljivice mogu prouzročiti plućnu aspergilozu. Riječ je o stanju koje može uzrokovati neizlječiva, a ponekad i fatalna oštećenja pluća', objasnio je profesor David Denning koji savjetuje da se rublje suši vani, u sušilici ili u zatvorenem prostoru s dobrom ventilacijom, što dalje od spavaće sobe i dnevnog boravka.

Zgrada riječke bolnice se raspada: Vlaga na sve strane, sanitarni čvor u rasulu...

Naravno, ovog se savjeta puno lakše držati ljeti. A pitanje je koliko ga mogu slijediti primjerice obitelji s više djece čija se perilica rublja svakodnevno pali. Sušilica ili odvlaživač?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene