Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šešelj, nesumnjivo, za sutra sprema novi politički šou nakon presude - no kakvo je ozračje u srpskoj vlasti?


U srpskoj vlasti je ozračje relativizacije. Sve u vezi Šešelja se relativizira. Vučić je rekao da kakva god presuda Šešelju bila nije bitna za državu. Ne znam što je pod time mislio jer Šešelj je optužen za udruženo zločinački pothvat pod vodstvom Slobodana Miloševića. Šešelju neviđeno raste popularnost, on je sveprisutan u srbijanskim medijima gdje stvara jednu jako zanimljivu tezu - ako sam ja radio ratne zločine - okej, ali onda ih je radio i Vučić i Nikolić.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši ministar o Šešelju: 'Ovo je pokušaj da se krivnja prebaci na razbijače Jugoslavije' Slika nije dostupna Kolinda poslala pismo UN-u - U njemu traži hitnu presudu!

On stalno podsjeća da je Vučić ratovao na Židovskom groblju u Sarajevu, da je Nikolić ratovao u istočnoj Slavoniji, a da je predsjednica Parlamenta, gospođa Gojković, s njim vozila oružje pobunjenim Srbima u Kninu.

U svakom slučaju, Šešelj je u jednoj win-win situaciji. Ako sutra dobije nisku kaznu koju će pokriti vrijeme koje je proveo u pritvoru bit će heroj koji je pobijedio haški sud. Ako dobije visoku kaznu opet će biti heroj; stići će uhidbeni nalog iz Haaga, Srbija će ga dosta dugo razmatrati i neće se s time žuriti. Europska unija neće imati ništa protiv jer je EU u interesu da Srbija u lipnju otvori poglavlja 23 i 24. Uvijek ista igra mačke i miša.

A kako bi sud mogao postaviti presudu u onom dijelu pokolja na Ovčari gdje je bilo mijenjanja iskaza?

To je zapravo najzanimljivije od svega. Četnici su optuženi, i tužiteljstvo tvrdi da bez dvojbe ima dokaze da su sudjelovali u pokolju 200 ljudi na Ovčari. Šešelj je to cijelo vrijeme negirao.

Zanimljivo je da je u predmetu Milošević tijekom svjedočenja rekao kako su za sve krivi srpski teritorijalci na čelu s Goranom Hadžićem, a kad je 9 godina kasnije došao svjedočiti u slučaju Hadžić tada je rekao da je taj pokolj učinila JNA i da je za to odgovoran Aca Vasiljević koji je bio u Negoslavcima sa četiri svoja obavještajca.

U svakom slučaju, Šešelj je TNT za aktualnu srpsku političku vlast koja je rezidum sve one stare Miloševićeve vlasti. On je palio zastave Europske unije, NATO saveza - uopće na to nisu reagirali iako su trebali u skladu s vlastitim kaznenim zakonom, ako ne u skladu s dispozitivom Haškog suda koji ga je pustio na slobodu.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju