Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Presjednik Mesić odlikovao admirala Lunneya

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prigodnoj svečanosti u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku, hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić dodijelio odličje Reda hrvatskog trolista američkom umirovljenom admiralu Robertu J. Lunneyu.

Admiral Lunney posvetio je mnogo energije, vremena i entuzijazma da pronađe obitelj Hrvata Petera Tomicha poginulog u napadu na Pearl Harbour 7. prosinca 1941., kako bi joj predao kongresnu Medalju časti kojom je za hrabrost odlikovan Tomich, rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo PR Oglas Admiral Black Friday Bonus Blast: Osvojite više uz svaku registraciju! Slika nije dostupna Na izričitu želju pokojnog Ivana Supeka Mesiću u BiH uručeno priznanje Internacionalne lige humanista

Kongresna Medalja časti, najviše američko vojno odličje, uručena je obitelji Petera Tomicha na nosaču aviona USS Enterprise u Splitu 18. svibnja prošle godine, 64 godine nakon što ju je predsjednik Franklin D. Roosevelt dodijelio tom hrabrom hrvatskom iseljeniku.

Nadnarednik Tomich, 'Chief Watertender' - zapovjednik stroja na USS Utah, umro je herojski, zaštitivši posadu broda, jer je spriječio eksploziju parnih kotlova čime je izbjegnuta veća tragedija. U japanskom napadu na Pearl Harbour USS Utah je pogođen avionskim torpedom i potopljen, povukavši u smrt više od 50 mornara. Dok su svi napuštali brod, Tomich se spustio u strojarnicu kako bi pomogao drugima da izađu te da spriječi eksploziju kotlova, svjedočili su preživjeli mornari. 

'Ta divna ljudska priča, priča o herojstvu u teškim vremenima kojima su carevali smrt i razaranje, dobila je svoj pravi i logičan kraj kada su članovi obitelji vojnika koji nije štedio ni sebe da bi spasio druge, dajući svoj život u tom plemenitom naporu, primili njemu namijenjeno priznanje. A potpuni kraj priča dobiva danas, kada kao predsjednik RH, mogu odati priznanje čovjeku kojem zahvaljujem što se to moglo dogoditi', rekao je Mesić.

Istaknuo je kako je dodjela Reda Hrvatskog trolista admiralu Lunneyu prilika da se podsjetimo ratnog savezništva iskovanog u II. Svjetskom ratu, 'savezništva što je jedan od nezaobilaznih temeljaca hrvatsko-američkog prijateljstva'.

Zahvaljujući na priznanju, umirovljeni admiral kazao je kako je
'zapovjednik Tomich, hrvatski iseljenik, iskazao izvanrednu hrabrost' i da je kao 'istinski mornarički heroj nagrađen najvišim američkim priznanjem - Medaljom časti'.

Opisao je svoje dugogodišnje traganje za najbližim Tomichevim rođakom, koje ga je 1997. odvelo na put u Hrvatsku, u Prolog kod Vrgorca gdje je Tomich rođen 1893. Enigmu je riješio u Franjevačkom samostanu u Humcu, gdje su u matičnim knjigama pronađeni svi podaci o Tomichu te je utvrđeno da mu je najbliži rod Srećko Herceg-Tonić, odlikovani branitelj iz Domovinskog rata.

Citirajući riječi bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedya, da se 'nacija pokazuje po ljudima koje daje, ali također i po ljudima koje odlikuje, ljudima kojih se sjeća', admiral Lunney rekao je da američko prijateljstvo s Hrvatskom treba rasti na temelju časne povijesti, povijesti zajedničkih univerzalnih vrijednosti. 'Naše dvije zemlje bile su i bit će istinski saveznici', rekao je.

Lunney se zahvalio za pomoć Adamu S. Eterovichu iz Hrvatskog genealoškog društva u Kaliforniji, zagrebačkom novinaru Vjekoslavu Krsniku, splitskom slikaru Zvonimiru Mihanoviću, Edu Andrusu, predsjedniku Nacionalne federacije američkih Hrvata, zamjeniku stalne predstavnice RH pri UN, veleposlaniku Amiru Muharemiju te, kako je rekao, 'velikom hrvatskom domoljubu Nenadu Bachu', njegovom osobnom prijatelju.

Admiral je kasnije rekao kako ga u Ratnoj mornarici nisu ohrabrivali na traganje za Tomichevim rodom, već su mu dapače govorili kako to nije važno, tako da je to uglavnom bio njegov vlastiti angažman i stoga je iznimno ponosan na uspjeh i primljeno priznanje.

Nenad Bach, hrvatski glazbenik i kulturni promotor u SAD, kazao je kako je on potaknuo zamisao da Hrvatska odlikuje admirala Lunneya, te dodao kako i Peter Tomich kao snažna hrvatsko-američka spona u domovini zavrjeđuje barem spomen-ploču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene