Obavijesti Pretražite Navigacija
Na izričitu želju pokojnog Ivana Supeka

Mesiću u BiH uručeno priznanje Internacionalne lige humanista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću danas je u Sarajevu uručeno priznanje počasnog veleposlanika kulture, mira i dijaloga koje mu je je dodijelila Internacionalna liga humanista, čiji je doživotni počasni predsjednik od 1998. godine bio pokojni hrvatski akademik Ivan Supek.

Sadašnja predsjednica ILH Elisabeth Rehn, nekadašnja voditeljica misije UN-a u BiH, ranije je posebnom odlukom imenovala Mesića počasnim predsjednikom te organizacije i ujedno Supekovim nasljednikom. Glavni tajnik ILH Zdravko Šurlan kazao je prigodom svečanosti dodjele kako je dodjela ovih priznanja Mesiću bila izričita želja pokojnog Supeka. 'To je čovjek koji je uspravno išao kroz život, nije sagibao kičmu pred režimom i koji će reći istinu ma koliko ga to stajalo', riječi su kojima je Supek Šurlanu opisao Mesića.

Upravo u znak trajnog sjećanja i uspomene na ime, lik i djelo Ivana Supeka, njegovanja i čuvanja njegovih načela o izgradnji kulture, mira i dijaloga, za njegova idejnog sljedbenika imenovan je njegov dugogodišnji prijatelj i štovatelj Stjepan Mesić, rečeno je na svečanosti dodjele.

Govoreći o razlozima zbog kojih je Mesiću dodijeljeno i priznanje počasnog veleposlanika ILH-a, Šurlan je podsjetio na buran životni put bivšeg hrvatskog predsjednika. Posebice je podsjetio na Mesićevo protivljenje politici podjele Bosne i Hercegovine zbog kojega se 1994. sukobio s tadašnjih hrvatskim političkim vrhom. 'Uvijek je isticao da BiH mogu graditi samo građani BiH i da oni moraju uzeti svoju sudbinu u vlastite ruke', kazao je Šurlan.

Obrazlažući odluku o dodjeli priznanja Mesiću, donesenu na skupštini ILH održanoj u Zagrebu 2010. godine, zamjenik predsjednice ove organizacije i bivši veleposlanik Hrvatske u BiH Josip Vrbošić istaknuo je kako je ono dodijeljeno zbog ukupnog Mesićeva zauzimanja za jačanje mira i povjerenja u regiji i svijetu tijekom deset godina njegova predsjedničkog mandata u Hrvatskoj. Na okupljanju članova ILH u Sarajevu predstavljena je i knjiga 'Doba ekonomske diplomacije', koju je Mesić napisao zajedno s Jasnom Plevnik. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić posmrtno odlikovao Anu Rukavinu Slika nije dostupna Rusija dodijelila Mesiću 'Medalju Puškina'
Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene