Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TVRDI NJEMAČKI DIPLOMAT

Preokret ili opet lažno obećanje? Talibani dali jamstva da će Afganistanci moći napustiti zemlju i nakon 31. kolovoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talibani su rekli da će Afganistanci s valjanim dokumentima moći napustiti zemlju komercijalnim letovima i nakon 31. kolovoza, datuma nakon kojega evakuacije s kabulskog aerodroma više neće biti moguće, rekao je u srijedu njemački diplomat.

Nakon susreta u Kataru, zamjenik šefa političkog krila talibana u toj zemlji Šer Mohamed Abas Stanekzai "dao mi je jamstva da će Afganistanci koji posjeduju valjane dokumente i dalje imati mogućnost otputovati komercijalnim letovima nakon 31. kolovoza", napisao je na Twitteru Markus Potzel, posebni njemački izaslanik za Afganistan koji je bio na pregovorima s talibanima u Dohi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO AFGANISTANU DONOSI BUDUĆNOST? Nema miru u Kabulu: Otvara se zračna luka, žene prosvjeduju, a u slavljeničkoj pucnjavi stradali su civili Slika nije dostupna Preuzimanje vlasti Novu afganistansku vladu vodit će suosnivač talibana: ''Pripreme su u posljednjoj fazi''

"Razgovarali smo o hitnoj potrebi funkcionirajućeg aerodroma u Kabulu kao preduvjeta za diplomatsku nazočnost i rad nevladinih organizacija" u Afganistanu, rekao je Potzel, koji je i ranije vodio pregovore s talibanima.

Talibani su ranije isključili bilo kakvo produženje roka za odlazak strane vojske, nazvavši to "crvenom linijom".

Suočen s ultimatumom talibana, američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da će se SAD držati 31. kolovoza kao roka da potpuno povuče svoju vojsku, unatoč upozorenjima europskih saveznika da do tog roka neće uspjeti otići svi ugroženi Afganistanci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene