Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Milanović ili zna o čemu govori ili ima PR koji više ne radi kao napalm bomba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U priloženom videu pogledajte još jedan tjedni pregled urednice vanjske politike Nove TV i reporterke Ivane Petrović.

Slavko Linić izbačen je iz SDP-a, ali tijesnom većinom. Iako priznaju da tu sukobima u vladajućoj stranci nije kraj - Zoran Milanović tako je upisao još jednu svoju pobjedu.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović burni dani iza nas Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan

A pobjedu i to protiv banaka, odnio je i jedan Vinkovčanin, koji je prvi pojedinac koji je tužio neku banku u Hrvatskoj zbog kredita u švicarcima. Tomislav je definitivno heroj ovog konfuznog tjedna, još jednog u nizu neverending hrvatske priče. Sam je uspio dobiti pravnu bitku protiv banke u kojoj je digao kredit u švicarskim francima. Sud je nepravomoćno presudio u korist dužnika Tomislava. Mora mu nadoknaditi novac za to što je protupravno primjenjivala valutnu klauzulu i povećavala kamate.

Tako da je, ovoga tjedna izricana, latinska uzrečica quod licet Iovi, non licet bovi - što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu - ostala u leksikonu latinskih dikti i sentenca. Tomislav je pokazao da građanin alias vol može ako je u pravu nadigrati Jupitera alias banku.

PRESEDAN U HRVATSKOJ Tomislav dobio bitku protiv banke!

Nije to doduše zrcalo demokratizacije hrvatskog društva, političkog sustava i institucija, već jedna od koristi ulaska u Europsku uniju, začetak začetaka vladavine prava i primjena zakona koje smo prihvatili, a koja se u nas tek treba razviti u punom smislu.

Odnos vola i Jupitera proizašao iz mudrosti starih Latina nikako se ne može tumačiti u duhu tranzicijskog društva i njegovih političkih stranaka. Pa nije ni primjenjiva na način na koju je citirao Zlatko Komadina. Koji je usred afere Milanović-Linić najavio svoju kandidaturu za šefa stranke.

Radosna vijest se odnosi na Milanovićeva bratića - penzionera koji je iz penzije postao direktor neke firme u Dalmaciji, što je pisalo u novinama. Javni prostor uopće se podijelio na prolinićevu i promilanovićevu stranu, bez propitkivanja zbog čega je sve ovo i jasne razdjelnice između istražnog i političkog dijela ove priče.

U kojoj je premijer - iznenađujuće ostao prilično miran, bez njemu imanentnog cinizma i velikih verbalnih eskapada. Prema tome on ili zna vrlo dobro o čemu govori kad govori u aferi Linić ili ima bolji PR koji više ne radi k'o napalm bomba. Bivši ministar financija, bez dvojbe markantna politička figura, se pak ne može nikako odlučiti tko ga je pratio - SOA ili policijski USKOK.

Milanović: Postavlja se pitanje hoćemo li svaki puta kada netko zagalami stavljati sustav na tzv. 'stres test'

A i nikako da kaže zbog čega bi, ako jesu, oni njega pratili. Previše je rupa u tom dijelu priče da bi se cjelovita slika oko raskola u SDP-u mogla ispravno razumjeti. Potencijalni kandidat za predsjednika stranke, Komadina je u svom kratkom ministarskom mandatu pokazao da nije posložen za napor koji iziskuje sudjelovanje u izvršnoj vlasti i odgovornost za državu.

Tijesna razlika u samo tri glasa kojom je Linić izbačen iz stranke, pokazuje da ta situacija, zasad, dok ne stignu odgovori na ključna istražna pitanja - nema pobjednika. Gubitnik je cijeli SDP za koji su jedini model što hitniji unutarstranački izbori.

Karamarko bi bio u pravu da je HDZ doista prošao katarzu. Nitko u Hrvatskoj nije prošao katarzu i u tome je problem. Problem koji generira politički sustav koji nije izrastao iz društva, već je kroz dvije najveće stranke preoblikovan iz nekadašnjeg jednopartijskog sistema. Pa stranke, koje se nazivaju demokratskima, postoje i djeluju kao klijentelističke skupine. I pobjedom na izborima samo nasljeđuju stare probleme koje ne rješavaju ili nude polovična rješenja.

'Vidjet ćete što će još sve izlaziti nakon ovog raskola'

A fokus javnosti se samo prebacuje s jednih na druge. Ono što se sad događa SDP-u, događalo se prije 3 godine HDZ-u. Onda su bili Kalmeta, Šeks i ne znam tko, a sad su Linić, Komadina i ostali.

Kosor je onda bila kriva za sve, bez da se pošteno zbroje plusevi i minusi - kao što bi sad, po istom modelu, kriv za sve mogao postati Milanović. I onda će se sve nanovo s drugim vodstvima ponoviti. I to je to, nešto što - što depresijom, što ideologijom opterećen narod jednostavno još ne spoznaje. I mi građani potom činimo najveću moguću grešku - u velikom broju ne izlazimo na izbore.

Hrvoje je tek jedan u vojsci nezaposlenih mladih, ali i radno sposobnih svih dobi. To je najveće ogledalo neimanja vizije koju zbog nedostatka političke volje proizvode naše u stvarnosti mentalitetno nereformirane političke stanke. Možda bi bilo dobro da simpatičnog glavonju, glavnog prognozera na svjetskom nogometnom prvenstvu, kad sve završi posude nama.

Da Cabecaa angažiramo za predsjedničke i parlamentarne izbore. Smjestili bismo ga negdje u Jadran blizu svjetionika u kojeg bi smjestili izborne stožere. Pa Cabecao okom, a oni svi skokom. Valjda svi znaju plivati.

Nesagledive posljedice strašnih poplava još će se dugo zbrajati i nadoknađivati. Gunja i Rajevo Selo izgledaju kao nakon tsunamija. Građani Hrvatske su u tom strašnom času opet pokazali ljudskost. Svi odreda, u zemlji paradoksa, u kojoj jedni gladuju, a drugi hranu bace bez problema. U kantu se baca negdje oko dvije i pol tisuće kuna po kućanstvu.

Nekako je običaj da ove minute završimo nečim lijepim. Vjenčanje bankara miljardera i bogate nasljednice u Dubrovniku u slici tjedna izgleda kao šaka u oko, ali prizor je lijep, slavlje sreće i ljubavi u drevnom hrvatskom gradu. Ipak najljepši od svega je pogled na more.

Na naše otoke, miris kadulje i borova koji osjetimo samo kad na to pomislimo. Ljeto nam dolazi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene