Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predstavljeno sjedište Vijeća za regionalnu suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sarajevu je službeno predstavljeno Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju u JI Europi, za čijeg je glavnog tajnika imenovan hrvatski diplomat Hidajet Biščević još na prošlogodišnjem summitu procesa za suradnju u JI Europi, održanom u Zagrebu.

Vijeće za regionalnu suradnju je nasljednik Pakta o stabilnosti za JI Europu.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Slika nije dostupna Jugoistočna Europa Regionalno vijeće za suradnju planira zajednička tijela

U Tajništvu ovog Vijeća u Sarajevu, kako je rečeno na njegovom predstavljanju, angažirano je tridesetak uposlenika iz svih zemalja regije, a ovo Vijeće ima u Bruxellesu i svoj poseban ured za vezu s EU, u kojem je pet uposlenika.

Biščević je izvijestio kako je ovo Vijeće utemeljilo pet glavnih odjela: za energetiku i infrastrukturu, za ekonomsku i socijalnu suradnju, za unutarnje poslove i pravosuđe, za sigurnost, te za izgradnju ljudskih potencijala.

'To je pet prioritetnih područja koja nam je Bugarska, kao aktualni predsjedatelj procesa za suradnju JI Europe, dala u zadatak da ih operativno vodimo. Istodobno je tih pet područja i Europsko povjerenstvo prepoznalo kao prioritete za razvoj JI Europe u sljedećem razdoblju', objasnio je Biščević.

Odgovarajući na novinarski upit kada će se BiH i Srbija početi uključivati u EU, Biščević je kazao kako su pojedinačni zastoji od sekundarne važnosti.

'Bitno je strateško pitanje da se cijeli ovaj dio Europe (JI) kreće ka euroatlanskim integracijama', kazao je Biščević dodavši kako je nužno zadržati 'taj povijesni hod ove regije'.

Donedavni posebni koordinator Pakta o stabilnosti za JI Europu Erhard Busek je na svečanosti u Sarajevu rekao kako je utemeljenje Vijeća za regionalnu suradnju od povijesne važnosti. Po Busekovim riječima, u JI Europi postoje još mnoga neriješena pitanja na čijem će se rješavanju angažirati Vijeće za regionalnu suradnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene