Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlaže niz mjera

Vučić otkrio gdje se nalazi dječak: "On je samo čekao dan i pripremao se, bio je tri puta u streljani s ocem"

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, obratio se javnosti nakon što je jutros poslije 8 sati učenik beogradske osnovne škole ubio devet osoba. Predložio je niz preventivnih mjera, a jedna od je njih i da se granica kaznene odgovornosti pomakne s 14 na 12 godina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon nezapamćenog zločina koji je jutros pogodio Srbiju. Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" jutros je u 8:40 ubio osmero kolega i čuvara škole, a teško ranio šestero učenika i profesoricu povijesti.

Pročitajte i ovo Policija u Beogradu Stručnjaci objasnili Dječak koji je u školi ubio devetero ljudi ne ide u zatvor: Po zakonu ovo je jedina kazna koja mu prijeti

Pročitajte i ovo Prizor ispred škole u kojoj se dogodio nezapamćeni zločin Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Djevojčica francuske nacionalnosti među žrtvama masakra u školi. Odvjetnica otkrila nove detalje o dječaku i njegovim roditeljima

Na početku su minutom šutnje svi prisutni odali počast svim preminulima u ovom tragičnom događaju. 

"Danas je jedan od najtežih dana u suvremenoj povijesti naše zemlje. Izražavam sućut obitelji, roditeljima, braći, sestrama, bakama i djedovima ubijene djece, kao i obitelji ubijenog radnika. Srbija je ujedinjena u tuzi, tuga je tolika da je ne pamtimo, ali kad smo u tuzi ujedinjeni, moramo tražiti i sagledati odgovornost svakoga od nas i tražiti rješenja da se ovakvo nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, nikada više ne ponovi", rekao je Vučić.

"Nisam žurio s izjavama, htio sam sagledati gdje je sustav pogriješio, gdje leži odgovornost svakog od nas, jer djecu roditeljima ne možemo vratiti. Dječak se od ovog trenutka nalazi na posebnom mjestu, bit će smješten u posebnom odjelu Klinike za neuropsihijatriju. Njegov je otac kao vlasnik oružja, koje je očito nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve dozvole, uhićen, a privedena je i majka. Zbog mnogo priča i laži koje se šire društvenim mrežama moram govoriti o stvarnoj odgovornosti, a ne o onome što kao glasina kruži i postaje nepisana istina, iako s istinom nema veze. Ovaj stravični zločin dogodio se u jednoj od tri najbolje škole u ovoj zemlji. Policajci su prije početka sata obišli školu, policajka je pitala i razgovarala sa svima, ne rutinski, nego profesionalno i u dobroj vjeri. Osiguranje je dobro uklopljeno u školu, čovjek koji je ubijen čak je razmjenjivao poruke s dječakom, čovjek iz osiguranja bio je dobri duh škole", rekao je Vučić.

"Doći ću i do naše odgovornosti i onoga što moramo poduzeti. Ovo su dobrostojeći roditelji, u svakom smislu uzorni, creme de la creme društva", rekao je.

Dječak priznao da je sve planirao

"Otac je napravio jedan prekršaj u životu, dječak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio, da ono što ne možete objasniti nikome od onih koji su izgubili svoju djecu. Priča se o vršnjačkom nasilju, da je prijetio bombama, ne izmišljajte, ljudi...", poručio je pa dodao: "On je mislio baciti Molotovljeve koktele da bi spriječio ulaz drugih dok on ne završi svoj monstruozni posao. Međutim, uplašio se i zbog toga je odustao od Molotovljeva koktela."

"On je tražio od svojih roditelja i u školi premještaj. Bio je najbolji učenik, a svi su ga izbjegavali. Tražio je premještaj u drugi razred u kojem je imao trojicu prijatelja. Rekao je da se roditelji nisu svađali i da su od njega tražili samo bolje rezultate, a da je imao slabije rezultate kada se zaljubio", priča Vučić.

"On je samo čekao dan i pripremao se. Bio je tri puta u streljani s ocem, priznao je da mu se dopalo i bio je dobar strijelac. Kada govorimo u nasilju, jednom je dobio pljusku u školi glume. Bio je jako ambiciozan. Ovo je sve suprotno od klišeja na koji smo navikli, sve suprotno", naglasio je predsjednik.

Naglasio je da ovo nije pitanje vlasti i opozicije, iako vidi što već rade cijeli dan.

Pronađeno 57 čahura

"Ovo je pitanje hoćemo li biti dovoljno ujedinjeni da sebe promijenimo i da priznamo svoje greške. Da vratimo djecu sportu, da ih odmaknemo od mobitela. Ta djeca ne gledaju televiziju, nitko od njih. Imam dječaka od 6 godina, ne gledaju televiziju, na internetu su cijeli dan. Nemojte se praviti naivni, nemojte da svi žmirimo i da gledamo kako da za sebe iskoristimo čak i tragediju."

"57 čahura je pronađeno. Otac mu je počasni član jedne streljane, obično gađa u toj streljani na stadionu. Veoma ugledni roditelji", rekao je Vučić.

"Slučajno se dogodilo da su institucije u ovom slučaju napravile sve", dodao je i rekao da su institucije postupale u slučaju udarca koji je dobio na školu glume. Vučić je čitao izvještaj u kojem piše da je napadač imao aspiracije i da je htio biti astrofizičar.

"Roditelji su se očigledno previše brinuli. Nekada se tragedije dogode poput saobraćajnih nesreća. Dva problema vidimo. Jedan je, naravno, odnos u obitelji i što radi dijete koje nema 14 godina u streljani, a drugi je što vi po shemi koju je nacrtao vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama oni imaju više života. Vidite da on ne razumije što je učinio. On je za neke na društvenim mrežama postao heroj", priča predsjednik.

Predlaže uvođenje 10 mjera

Nakon toga je nastavio: "Što možemo poduzeti? Djecu ne možemo vratiti. Možemo pokušati, a nikad nećemo znati jesmo li uspjeli bar neku novu nacionalnu tragediju spriječiti."

On je predložio da se uvede moratorij za držanje i nošenje oružja u iduće dvije godine, osim kada je riječ o lovačkom oružju. Zatim, da se provede kontrola rada svih streljana i revizija svih izdanih dozvola, kao i kontrola načina pod kojima osobe drže svoje oružje. Peto, kaznena odgovornost za one koji daju pristup oružju maloljetnicima.

Vučić je predložio da se granica kaznene odgovornosti pomakne s 14 na 12 godina.

"Vi kod njega vidite da nema kajanja", nastavio je Vučić.

"Moj je prijedlog da spustimo granicu za kaznenu odgovornost s 14 na 12 godina", rekao je Vučić i dodao da je postojala mogućnost da je dječak znao da ne može biti kazneno i pravno odgovoran.

"Iz razgovora s dječakom, postoji mogućnost da je mali dječak znao da ne može kazneno odgovarati", rekao je.

Sedmo, sankcije za medije koji prikazuju brutalno nasilje. Osmo, uvođenje šestomjesečnih testova za narkotike u srednjim školama.

Deveto, organizirati posebne službe i mobilne timove za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalnu skrb. Deseta je točka razmatranje zabrane pristupa stranicama kao što je darknet koji sadrže savjete o tome kako počiniti ubojstvo, nabaviti drogu ili vatreno oružje.

"To je moj prijedlog mjera za vas, vladu Republike Srbije, imate pravo prihvatiti ili odbiti. I da smo sve to napravili, teško da bismo ovo danas spriječili. Ovo je toliko drugačiji i poseban slučaj", rekao je Vučić.

Nakon toga se obratio o pitanju Kosova i Metohije: "To je velika opasnost koja se nadvila. Sve je bio trik da se Srbija navuče da prizna Kosovo."

Na upit tko će odgovarati, rekao je: "Nemoguće je da nitko ne odgovara. Neće to proći tako. Mi Srbi uvijek volimo tražiti krivce i krv, preispitati gdje smo pogriješili. Zato sam predložio deset mjera, ako i pet vlada usvoji, nešto smo napravili", rekao je.

Uzrujalo ga je novinarsko pitanje zašto su dani žalosti proglašeni tek od petka, razmišlja li i ostavci ministru obrazovanja koji je za masakr okrivio zapadne vrijednosti te osjeća li se on odgovornim jer je javno pokazivao slike samljevenih ljudi, pritom se mislilo na slučaj Veljka Belivuka.

Rekao je da očekuje da ministar obrazovanja podnese ostavku, ali da je to na njemu i Ani Brnabić.

"Nadao sam se da će postojati malo pijeteta, formalne žalosti, prave tuge. Zašto od petka? Nismo znali prije. Što se krije iza vašeg pitanja? Koja je pozadina? To je retoričko pitanje. Žalit ćemo i sutra i u petak i u ponedjeljak i utorak. Sjećat ćemo se ovoga godinama te ćemo se pitati se što to u ljudima može probuditi zvijer pa mogu takvo nešto učiniti", rekao je i dodao kako on može govoriti samo o svojoj odgovornosti.

"Je li se nešto moglo napraviti drukčije u toj školi? Ne znam, mislim da nije. Što se tiče moje odgovornosti za pokazivanje slika, one su pokazane da se takvo nešto više nikada ne ponovi."

Vučić se slaže da su barem dijelom za masakr krive zapadne vrijednosti te je naveo primjer: "Imate plakat gdje muškarac s muškim spolnim organom i bradom doji bebu. I to bismo trebali povjerovati da je to vrh demokracije. Nemam ništa protiv raznih seksualnih opredjeljenja, sam sam tri puta predlagao da gej osoba bude premijerka, ali negdje postoji granica."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene