Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na vojarnu, dva vojnika poginula

Prava IRA preuzela odgovornost za atentat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava IRA, disidentski ogranak Irske republikanske armije (IRA), preuzela je u nedjelju odgovornost za napad na britansku vojarnu u Sjevernoj Irskoj u kojem su poginula dva vojnika, izvijestili su britanski mediji.

Irski dnevni list The Sunday Tribune je primio poziv kojim je odgovornost za taj napad preuzela brigada South Antrim Prave IRA-e, objavili su BBC i Sky News. Od napada u subotu navečer pod sumnjom su bile razne republikanske disidentske skupine koje se protive mirovnom procesu i koje su izazvale porast napada.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje

>> Sinn Fein osudio napad na britanske vojnike

>> U Sjevernoj Irskoj ubijena dvojica britanskih vojnika

Prava IRA (RIRA) je paravojna organizacija kojoj je cilj oružanim putem postići ujedinjenje Irske. RIRA je formirana 1997. godine nakon raskola u privremenoj IRA-i, te predstavlja ilegalnu organizaciju kako u Republici Irskoj, tako i terorističku organizaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Organizacija je odgovorna za niz terorističkih napada u Sjevernoj Irskoj i Engleskoj, od kojih je najpoznatiji bombaški napad na Omagh kada je godine 1998. ubijeno 29 ljudi.

Britansko ministarstvo obrane je potvrdilo smrt dvojice vojnika. Sjevernoirska policija (PSNI) je precizirala da su četiri osobe, dva vojnika i dva dostavljača pizze ranjeni, a jedna od osoba je u kritičnom stanju. Naoružani napadači iz automobila su zapucali na vojnike pred ulazom u britansku vojnu bazu Massereene u okrugu Antrim, dvadesetak kilometara sjeverno od Belfasta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene