Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pada brže od očekivanja

Pratite UŽIVO pad satelita UARS na Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci NASA-e za svemirski otpad dali su preciznije prognoze pada divovskog satelita otkazanih funkcija, po kojima bi 6 tona teška letjelica trebala udariti u Zemlju oko 23. rujna, dan ranije nego se prvotno predviđalo, izvješćuje američka TV mreža CBS News.

Disfunkcionalni satelit za istraživanje gornje atmosfere - UARS, lansiran je 1991. a isključen je 2005. nakon što je dovršio misiju. Očekivalo se da će satelit pasti na Zemlju ove godine, a stručnjacima su mu u početku dali 'prozor' od tjedan dana krajem rujna i početkom listopada, da bi ga zatim suzili na posljednji tjedan ovog mjeseca.

Taj je prozor sada po NASA-i, sada sužen na samo tri dana. 'Ponovni ulazak u atmosferu očekuje se 23. rujna, plus ili minus jedan dan, zbog jakog povećanja sunčeve aktivnosti od početka ovoga tjedna', kazala je glasnogovornica NASA-e Bet Dickey za znanstveni portal SPACE.com. No, gdje će točno UARS pasti još uvijek je nepoznato.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UARS nije pao u Kanadu NASA: Krhotine satelita pale su u Tihi ocean i ne dirajte ih jer su vlasništvo SAD-a! Slika nije dostupna Stiže UARS NASA: Moguće je da je satelit pao, čekamo potvrdu!

NASA očekuje da će najmanje 26 velikih komada masivnog satelita preživjeti visoke temperature kod ulaska u atmosferu i stići do površine Zemlje. Dijelovi od titana i spremnici goriva mogli biti među tim krhotinama, no satelit UARS ne nosi toksična goriva. Očekuje se pad krhotina na pojasu Zemlje dugom oko 800 km, rekli su dužnosnici NASA-e.

Stručnjaci NASA-e su izračunali kako je vjerojatnost od 1 prema 3,200 da krhotine satelita pogode neku osobu. Ta vjerojatnost vrijedi za svakog od 7 milijardi stanovnika Zemlje. Dobra je vijest da će satelit vjerojatno pasti u ocean, jer je Zemlja vodeni planet sa 75 posto površine pokrivene vodom.

'Pogledajte samo koliko je Zemlje pokriveno vodom. Postoje jako dobri izgledi da će otići ravno u ocean', rekla je Victoria Samson, direktorica washingtonskog ureda zaklade Secure World, organizacije posvećene mirnoj uporabi svemira, za SPACE.com. NASA-ini dužnosnici očekuju pad satelita UARS preko područja širine od sjeverne Kanade do juga Južne Amerike, što ostavlja velike pojase svijeta otvorene da postanu točka ponovnog ulaska letjelice u atmosferu.

NASA i Operativni centar za svemirske operacije Strateškog zapovjedništva SAD-a u zrakoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji, pozorno prate pad satelita ali će moći točno odrediti zonu njegova udara tek kada dođe na 10.000 km, odnosno dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Satelit UARS, vrijedan 750 milijuna dolara, na svojoj je misiji mjerio koncentracije ozona i drugih kemijskih spojeva koji se nalaze u Zemljinom ozonskom omotaču, kako bi se bolje razumjelo kako gornja atmosfera utječe na naš planet. Također je bilježio brzinu vjetra i temperature u stratosferi, kao i energiju koju Zemlja prima od sunca. (T.Š./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene