Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su se isprva pojavile informacije o nekoliko napadača na nekoliko lokacija u gradu, pokazalo se da je 18-godišnjak djelovao sam.


Napadač iz trgovačkog centra u Njemačkoj je 18-godišnji Iranac iz Muenchena, kazao je u subotu šef policije Hubertus Andrae na konferenciji za novinare, dodavši da motivi zločina nisu poznati. Mladić je nakon napada počinio samoubojstvo.

Vezani članci Francuska policija, ilustracija Objavljeni detalji krvavog napada u Parizu: Profesoru odrubio glavu pa pobjegao, policija ga ubrzo upucala Dan nakon napada u Readingu Napad u Velikoj Britaniji ipak je bio terorizam: Uhićeni Libijac već je bio osuđivan?

Nitko drugi nije osumnjičen za pucnjavu u kojoj je poginulo devet ljudi, a najmanje 21 osoba ozlijeđena.

Napad se dogodio u trgovačkom centru Olympia oko 5 kilometara sjeverozapadno od centra Muenchena.

Tijelo napadača pronađeno je oko jedan kilometar udaljeno od trgovačkog centra. Crveni ruksak pronađen u blizini tijela ispitan je na eksploziv, izvijestila je policija. Kažu kako napadač otprije nije poznat policije te kako ne postoje nikakve očite veze pojedinca s terorističkim skupinama, no istraga se nastavlja.

Prema pisanju njemačkih medija, otac napadača priveden je na ispitivanje, a u tijeku je i pretres njihove obiteljske kuće.

Tijekom prijepodneva naše je ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo kako među poginulima nema hrvatskih državljana.

Nešto prije podneva šef bavarske policije izvijestio je o detaljima vezanima za napadača. Radi se o mladiću koji je rođen i odrastao u Njemačkoj. Nema nikakvih veza s Islamskom državom, niti s izbjeglicama koji su u ovom velikom valu stigli u zemlju.

Istraga će, kaže šef policije Hubertus Andrae započeti razgovorima s osobama koje su poznavale napadača. U ruksaku pronađenom kraj njegova tijela nalazilo se još 300 metaka.

Pretragom obiteljske kuće napadača nisu pronađene nikakve veze s ektremizmom, ali pronađena knjiga vezana za masovne pucnjave.

Mladić nema nikakav kriminalni dosje, ali je ranije bio na psihijatrijskom liječenju.

Među ubijenima u krvavom pohodu je 7 tinejdžera.