Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s vatrenom stihijom

Požari haraju cijelim svijetom, najgore u Washingtonu i Španjolskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gori diljem svijeta. Deset američkih saveznih država bori se s velikim šumskim požarima. Najgore je u Washingtonu i u Španjolskoj.

La Gomera je opustošena. Izgorjelo je više od deset posto površine otoka. Stradao je i velik dio nekoliko milijuna godina stare prašume pod zaštitom UNESCO-a.

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Slika nije dostupna Vatra sporije napreduje Španjolski vatrogasci napreduju na Kanarskim otocima

>> Šumski požari haraju zapadnim državama SAD-a

U pomoć iscrpljenim vatrogascima stigla su dva protupožarna zrakoplova iz Maroka. Olakšanje u borbi s vatrenom stihijom donijelo je i slabljenje vjetra te pad temperatura koje su danima bile više od 30 stupnjeva Celzijevih. Pred vatrenom je stihijom prošlog vikenda evakuirano više od pet tisuća ljudi. Dio se još nije vratio kućama.

'Ljudi su preplašeni, jer ne znaju što su ostavili iza sebe. Ovo još nije gotovo. Ne znamo što će se dogoditi. Zabrinuti smo', rekla je Penelope Smith, volonterka u centru za evakuaciju.

Zabrinutost vlada i zbog tamošnjeg turizma. Posljedice požara već se osjećaju. '90 posto rezervacija otkazano je zbog požara. Sljedeća zima bit će veoma teška', rekla je Beatriz Cruz, zaposlenica rent-a-car tvrtke. Zbog dugotrajne suše i visokih temperatura Španjolska je suočena s jednom od najgorih požarnih sezona.

S velimim požarima bore se i vatrogasci na zapadu SAD-a. Trenutačno su aktivna čak 62 požara. Najgore je u saveznoj državi Washington. 'Požar je definitivno potpuno izvan nadzora. Može se proširiti u bilo kojem smjeru. Veoma smo zabrinuti. Zrakoplovima nadziremo stanje', rekao je Rex Reed, vatrogasni zapovjednik.

Opožareno je oko 100 četvornih kilometara. Izgorjelo je najmanje 60 kuća. Evakuirane su stotine ljudi. Požari bjesne u još devet saveznih država. U Idahou je prošlog vikenda poginula 20-godišnja gasiteljica, kada je na nju palo stablo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene