Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je dopustio ljudima evakuiranim pred šumskim požarom da se vrate svojim domovima ali su dužnosnici upozorili da požar, iako se stanje poboljšalo, nije još pod nadzorom ni 60 sati nakon što je izbio.


Do subote navečer u požaru je život izgubila 41 osoba, a uništio je 50 četvornih kilometara, progutao pet milijuna stabala i primorao 17.000 osoba s 14 lokacija da napuste svoje domove. U subotu popodne dopušteno je stanovnicima pet evakuiranih lokacija, većinom zapadno i sjeverozapadno od požara, da se vrate kućama no glasnogovornik policije je rekao da to ne znači da je požar stavljen pod nadzor.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Unatoč visokoj procijepljenosti bore se s četvrtim valom: Prvi put od siječnja više od 10.000 novozaraženih Izrael će uoči početka škole testirati djecu Imaju tisuće novih slučajeva dnevno, a sada su odlučili testirati svu djecu od tri do 12 godina: "Moj je sin dobio pozitivan rezultat. Očito je bio bolestan, a mi to nismo znali"

>> Požar u Izraelu i dalje bjesni

Glasnogovornik izraelskih vatrogasaca rekao je u subotu navečer da je požar donekle 'oslabio' ali nije želio reći da je stavljen pod nadzor. Vatrogasci su upozorili da se stanje može promijeniti preko noći kada se se vatraogasni zrakoplovi ne mogu koristiti a snažni vjetrovi mogu rasplamsati požar na nekim područjima i proširiti ga promjenom smjera.

Tijekom cijele subote u gašenju požara pomagali su zrakoplovi iz Grčke, Cipra, Turske i Bugarske kao i ruski zrakoplov koji može ponijeti 42.000 litara vode. Pomoć u zrakoplovima i drugim sredstvima Izraelu šalju i Španjolska, Egipat, Jordan, Hrvatska, Rumunjska, Italija, Azerbajdžan, Velika Britanija i SAD a palestinske su vlasti poslale vatrogasna vozila, navela je agencija dpa. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na koferenciji za tisak zahvalio zemljama koje su poslale pomoć Izraelu u gašenju požara. (Hina)