Prosvjedi u Južnoj Koreji (Foto: AFP)
Prosvjedi u Južnoj Koreji (Foto: AFP) Foto: Afp

U Južnoj Koreji donesena je povijesna sudska odluka prema kojoj je zabrana pobačaja proglašena naustavnom.


Ustavni sud Južne Koreje naložio je da se aktualni zakon o pobačaju mora izmijeniti do kraja 2020. godine.

Vezani članci Koronavirus u Južnoj Koreji, ilustracija Izbjegavali lockdown, a sada je i on opcija: Došao im treći val epidemije, dnevni rast novih slučajeva veći nego u ožujku Prosvjedi u Varšavi Nakon masovnih prosvjeda Poljska odgađa primjenu odluke o pobačajima: "Treba vremena za dijalog, bude se snažne emocije"

Pobačaj je u toj zemlji zabranjen zakonom iz daleke 1953. godine. Žene koje su obavile pobačaj mogle su biti kažnjene zatvorskom ili novčanom kaznom.

Izuzetak su trudnoće do kojih je došlo zbog silovanja, incesta ili ako je trudnoća predstavljala opasnost za njihovo zdravlje, piše BBC.

Južna Koreja jedna je od tek nekoliko razvijenih zemalja u kojima se kriminalizira pobačaj. U izmjene zakona krenulo se nakon poticaja liječnice koja je rekla da zabrana pobačaja ugrožava žene i ograničava njihova prava.

Poticaj izmjenama postojećeg zakona dao je i rastući pokret za ženska prava u Južnoj Koreji. S druge strane brojni su evanđeoski kršćani koji zastupaju stav da pobačaj ostane ilegalan. Prošle godine organizirani su brojni prosvjedi obiju strana.

Unatoč zabrani, pobačaj je u Južnoj Koreji široko dostupan i provodi se većinom u sigurnim uvjetima. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da je svaka peta žena koja je ostala trudna imala pobačaj, a samo 1 % njih podlijegalo je zakonskim izuzecima.

Procjenjuje se da je u 2017. godini u Južnoj Koreji obavljeno 50.000 pobačaja. Vlada te zemlje procjenjuje da je u 2010. obavljeno 169.000 pobačaja. Pad pobačaja pripisuje se široko dostupnoj kontracepciji i boljem razumijevanju kontrole rađanja kod građana.

Hrvatski i kineski premijer na gradilištu Pelješkog mosta, Plenković: "Ovaj most značit će nesmetan prolaz do hrvatskog juga"